De moestuin van: Marjon Hoff

Naam: Marjon Hoff

Plaats Moestuin: Overkroeten Breda
Moestuin sinds: 2002
Grootte moestuin: ruim 200 m2

Wat is de reden dat jullie met een moestuin begonnen zijn?

Allereerst zijn we heel graag buiten. Daarnaast houden we van gezond eten én groente uit de moestuin is toch echt veel lekkerder dan uit de winkel. Verder spreekt zelfvoorzienend zijn ons wel aan en vonden we het ook belangrijk om de kinderen mee te geven hoe een aardappel groeit.

Waaraan beleven jullie het grootste plezier in de moestuin?

Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de grond te zitten, er is hier altijd wel wat te doen en ik geniet van de fluitende vogeltjes op de achtergrond. In het voorjaar hebben we altijd een roodborstje dat komt toekijken!

Ook beleef ik veel plezier aan het uitdelen en uitwisselen van groente, fruit en bloemen. Het is een sociaal gebeuren hier op dit complex; je kunt op jezelf zijn maar ook dingen samen doen. Zo doen we hier van april tot oktober maandelijks een aantal gezamenlijke klussen, zoals bijvoorbeeld de paden netjes houden.

Wat is jullie grootste trots?

De pruimenboom. Toen we hier startten stond die er al als klein boompje. Inmiddels kunnen we er lekker onder zitten en de pruimen zijn overheerlijk.
En de Dahlia’s. Ik ben daarmee begonnen met één gekregen bol. Inmiddels staan er naast Dahlia’s vele andere bloemen.

Wat was de grootste mislukking?

De broccoli. Die schiet iedere keer door of heeft veel te kleine roosjes. Ik heb het nu opgelost door bladbroccoli te verbouwen. Kun je lekker roerbakken en heeft vrijwel dezelfde smaak.

Heb je een leuk recept voor ons?

Recepten uit mijn moestuin

Gegrilde kerstomaatjes met feta

Limoenrasp en –sap door blokjes feta scheppen en gedroogde oregano er overheen strooien. Dit mengen met gegrilde kerstomaatjes.

Oost-Indische kers

De blaadjes zijn mooi en lekker als decoratie bij sla, maar de bloemen kun je ook vullen met zalmmousse of geitenkaas.

Pesto van zevenblad

Zevenblad, rucola, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie tot een pasta mixen. Ook lekker om de pijnboompitten eens te vervangen door walnoten!

Kruidenzout

Maggiplant (Lavas) met zeezout in de blender.

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom