Stella’s Wereld: Flower Power

“Zelfs een balkon kan voor een zee aan bloemen zorgen”

Flower Power

Niet alles wat in mijn tuin groeit en bloeit is eetbaar. Sommige bloemen kweek ik bijvoorbeeld puur omdat ik ze mooi vind of omdat ze zo lekker ruiken. Zelfs al zouden ze eetbaar zijn (zoals dahlia’s en rozen), dan nog zal ik ze niet snel plukken om in de keuken te verwerken in een gerecht. Ze zullen ongetwijfeld lekker smaken en voor een kleurrijk accent op het bord zorgen, maar zo’n maaltijd is binnen 10 minuten op. Schitterend in de tuin of in een vaas geniet ik veel langer van ze. En niet alleen ik, ook de mensen om mij heen!

Nederland speelt nog steeds de hoofdrol in de internationale bloemenindustrie. Dat is iets om trots op te zijn. Maar met alle respect, van de gemiddelde Nederlandse bloemenzaak word ik niet bijzonder vrolijk. Levendige boeketten die doen denken aan een veldboeket of aan de hartstochtelijk gerangschikte boeketten in schilderijen uit de zeventiende eeuw zijn een zeldzaamheid geworden. Bloemen zijn een vrij “plat” en soms zelfs ronduit kunstmatig ogend massaproduct geworden. Het natuurlijke, individuele en karakteristieke wordt zoveel mogelijk in toom gehouden en in plaats daarvan gaat het nu om stengellengte, uniformiteit van kleur en vorm en om de levensduur van de bloemen in de vaas. Het is niet meer de geur die telt of het bijzondere “vergeten” ras, nee, de bloemen moeten met het vliegtuig naar de andere kant van de oceaan gevlogen kunnen worden en risico’s en verrassingen moeten daarom tot een minimum worden beperkt. Sterker nog, we laten zelfs bloemen uit Afrika of Zuid-Amerika overvliegen om de veeleisende consument het hele jaar door te kunnen voorzien in zijn behoeften. De bloemenindustrie is niet veel anders dan de groente- en fruithandel. Aardbeien tijdens het kerstdiner? Maar natuurlijk! Bij de kleuren van het interieur passende tulpen met Oud & Nieuw? Ja hoor, alles kan.

Ik zal nooit een bloemetje weigeren en geef ze zelf met evenveel plezier, het is tenslotte het gebaar dat telt. Maar het geven en krijgen van bloemen uit eigen tuin is wat mij betreft wel duizend keer leuker! Er is gewoon zoveel meer mogelijk in je eigen tuin. Hoe groot of klein dan ook. Zelfs een balkon kan voor een zee aan bloemen zorgen. En alle voordelen van een moestuin ten opzichte van de groenteafdeling in de supermarkt gelden hier ook. Waar je in de bloemenzaak of op de markt de keuze hebt uit rode, roze of gele rozen van vrijwel allemaal dezelfde grootte, heb je nu de kans te kiezen uit honderden kleurschakeringen, geuren en vormen. Dat geldt niet alleen voor rozen, maar ook voor geurerwtjes, tulpen, dahlia’s, lelies, seringen, kamperfoelie… wat je maar wilt. Zo heb je altijd een bosje seizoensgebonden, onbespoten, lekker ruikende, airmilesvrije bloemen binnen handbereik om cadeau te doen of je huis mee op te fleuren. Wie wordt daar nou niet blij van?

Stadstuinieren 2014-06 Tekst en fotografie: Stella Faber