Stella’s Wereld: Moestuingeluk

“het toverwoord is mycobacterium vaccae”
#moestuingeluk

Sinds een paar maanden doe ik mee met Twitter en Instagram en vooral de laatste App spreekt mij erg aan. Waar je elkaar op Twitter enkel hele korte berichtjes kunt sturen, kun je op Instagram zoveel informatie kwijt als je wilt. Ik heb in het begin wel even getwijfeld of ik in het Nederlands of Engels zou gaan “posten”. Het leuke aan Social Media vind ik echter juist dat je met mensen uit de hele wereld kunt communiceren over een onderwerp dat jou aanspreekt. Dat lukt helaas niet zo snel in het Nederlands, hoe mooi ik onze taal ook vind. Al ben ik wel een hele treffende Nederlandse Hashtag tegengekomen: #moestuingeluk (#happygardener, onder de in het Engels postende Instagrammers).

Stella's Wereld Moestuingeluk 2Waarom ik deze Hashtag zo sterk vind? Om de eenvoudige reden dat tuinieren inderdaad “gelukkig” maakt. Dat is natuurlijk een heel groot woord waar iedereen iets anders onder verstaat, maar tuinieren doet in de meeste gevallen wel goed en stemt mensen blij en optimistisch. Je bent bezig met groei, met het inzaaien van een nieuw begin, met leven dat ontluikt en met het oogsten van gezonde lekkernijen. En ondertussen ben je ook buiten, adem je frisse ochtendlucht in, voel je de zon op je gezicht en wappert de wind door je haren. Ooit een chagrijnige tuinier gezien?

De positieve effecten reiken echter nog verder. Tuinieren schijnt namelijk zelfs te helpen tegen depressies. En voor diegenen die – net als ik tot een paar jaar geleden – denken dat dat een fabeltje is: dat is het niet. Wereldwijd zijn wetenschappers op onderzoek uitgegaan en met je handen in de aarde wroeten schijnt daadwerkelijk de productie van “serotonine” in onze hersenen te stimuleren. Het stofje dat invloed heeft op onze gemoedstoestand. Gebrek aan dit stofje kan ervoor zorgen dat je je behoorlijk ellendig voelt. Geen tuinhandschoenen meer dragen dus!

Het toverwoord voor moestuingeluk is “Mycobacterium vaccae”. Dit is een bacterie die leeft in de grond. In gezonde, onbespoten, biologische grond welteverstaan. Huidcontact met deze bacterie is bovendien niet alleen goed voor je humeur, het schijnt ook je immuunsysteem te versterken. Met je blote handen in de tuin werken of zonder schoenen door de modder, het gras of een bos lopen is daarom goed voor je. Zolang je jezelf aan het eind van de dag maar controleert op teken. Want die beestjes kunnen je juist weer enorm ziek maken!

Onderzoekers beweren bovendien ook dat het oogsten van groenten en fruit uit de tuin niet alleen goed is voor je dagelijkse inname van vitamines en mineralen, maar dat de handeling van het oogsten zelf ook een “boost” geeft. Iets dat voortkomt uit ons verleden als jagers en wildplukkers. Een stukje van deze oermens zit kennelijk nog in ons en het zoeken en vinden van je eigen voedsel zorgt voor de aanmaak van “dopamine” in onze hersenen. Het stofje dat ons een “high” gevoel kan geven en dat soms zelfs tot verslaving leidt. Al lijkt een verslaving aan moestuinieren mij niet ongezond!

Cashew Stadstuinieren 2015-03 Tekst: Stella Faber | Fotografie: : Elena Dekker-Starkova