Stella’s Wereld: Tuinieren bij maanlicht

“Als je in een stad tuiniert kan het geen kwaad om de hulp van de maan in te roepen

Tijdens mijn eerste weken in Engeland hoorde ik een paar keer de term “gardening by the moon”. Ik had echter geen idee waar men het over had en naïef als ik kan zijn, had ik er een heel romantisch beeld bij van mensen die bij het licht van de volle maan aan het werk waren in hun tuin. Ik heb mij zelfs serieus afgevraagd hoe deze nachtelijke tuiniers hun kleine zaailingen konden onderscheiden van onkruid en of ze misschien niet toch een zaklamp bij zich hadden om de boel af en toe bij te lichten…

 

Het heeft even geduurd voor ik begreep hoe “tuinieren volgens de maanstanden” werkt, maar nu vind ik het geweldig. De maan en de sterren hebben mij van jongs af aan gefascineerd en ik ben me er ook altijd bewust van geweest dat wij op een minuscuul planeetje in een gigantisch universum leven en dat alles op een magische manier met elkaar verbonden is. De meest indrukwekkende sterrenhemel zag ik een keer in de bergen van de Kaukasus in Georgië. Het meest helder verlichte maanlandschap beleefde ik ooit ’s avonds laat tussen wit besneeuwde weilanden op weg naar de boerderij van mijn oma. Eigenlijk kijk ik altijd wel even naar boven als ik ’s avonds buiten ben.

“Tuinieren volgens de maanstanden” is iets wat men al doet zolang als er land- en akkerbouw bedreven wordt. Nu heeft het misschien een ietwat zweverig imago, maar dat is niet terecht. Zeker als je in een stad tuiniert waar de groeiomstandigheden niet altijd even ideaal zijn, kan het geen kwaad om de hulp van de maan in te roepen. Als onze maan de getijden in de oceanen kan bepalen, is het naar mijn idee een beetje arrogant om te denken dat wijzelf en alle andere levende wezens ongevoelig zouden zijn voor haar invloed.

Er valt ontzettend veel te vertellen over moestuinieren volgens de standen van de maan. Kort samengevat komt het er echter op neer dat de periode van de wassende maan (wanneer het maanlicht toeneemt) en de dagen van de volle maan, de meest gunstige tijden zijn om groenten te zaaien en uit te planten waarvan je het bovengrondse gedeelte wilt kunnen oogsten (erwten, bonen, sla, spinazie, kool, tomaten, pompoenen en bijvoorbeeld snijbiet). Het nachtelijke licht van de maan stimuleert de blad- en vruchtgroei en zaadjes ontkiemen vaak sneller. De periode van de afnemende maan schijnt juist weer goed te zijn voor gewassen waarvan je het ondergrondse deel oogst, zoals aardappels, bieten, uien, knoflook, wortels, aardperen en pastinaak.

Op Internet kun je veel zaai-, plant- en oogstkalenders vinden die gebaseerd zijn op de maanstanden. Zelf heb ik de “Enkhuizer Almanak” gekocht voor 2015, een klein en handzaam boekje dat al eeuwenlang wordt gebruikt door kwekers, tuinders, hoveniers, imkers en boeren. Hij is inmiddels ook als App te downloaden voor je mobiele telefoon. Tuinieren volgens de maanstanden is leuk om je een keer in te verdiepen en om toe te passen in eigen tuin. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Stella Faber