Kiwi’s oogsten

Vlog: Kiwi oogsten

Deze plant heeft qua grondoppervlak niet meer ruimte nodig dan één stoeptegel. De uitlopers bestrijken echter bijna tien strekkende meters langs de schutting, de muur van het huis en de pergola. We hebben al ruim 1500 vruchtjes geoogst dit jaar, wat een enorme luxe. Omdat een flink deel van de vruchtjes vrij klein is, is schillen te omslachtig en gaan ze zo de sapmachine in. Erg lekker, wekenlang!

Zelfbestuivend of beter mannelijke en vrouwelijke planten?

De kiwi in mijn achtertuin is de zelfbestuivende Actinidia deliciosa Jenny. Een zelfbestuivende plant is handig wanneer je weinig ruimte hebt. Met een zelfbestuivende krijg je wel wat kleinere vruchten dan wanneer je voor een mannelijke en een vrouwelijke plant kiest.

Hoelang duurt het voor je kiwi’s kunt oogsten?

De eerste vruchten kon ik oogsten na 3 jaar. Inmiddels staat onze Jenny 6 jaar in de tuin en is de oogst overweldigend zoals je in de vlog kunt zien.

Kun je niet beter kiezen voor een kiwibes?

Een kiwibes zoals de Actinda arguta doet het ook goed in ons klimaat. Kiwibessen zijn wat kleiner dan de kiwi’s die ik oogst. Sommige mensen hebben liever een kiwi met een gladde schil en dat is bij de kiwibes het geval. De kiwibes geeft ook wat eerder in het seizoen vruchten, ongeveer gelijk met de appel. En omdat ik het fijn vind om later in het seizoen ook vers fruit te kunnen oogsten kies ik voor de gewone kiwi.

Kun je kiwi zelf zaaien?

Ja dat zou moeten kunnen. Het is leuk om te proberen of het je lukt om met de zaden uit een kiwi een plant op te kweken. Zelf heb ik een plant gekocht, dat geeft dan toch weer 2 jaar voorsprong op je oogst.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren