Wildplukken: Oxalis - Stadstuinieren
Wildplukken

Wildplukken: Oxalis

Oxalis

Er zijn een aantal voorjaarsklassiekers waar ik altijd naar uitkijk. Het zijn de planten die mij aangeven dat er geen weg terug is naar de winter. Voor velen zijn dat de voorjaarsbloeiers als sneeuwklokjes en krokussen maar voor mij zijn dat daslook en de oxalis.

Oxalis is een verzamelnaam voor planten in de klaverzuringfamilie. Een familie die buiten de polen overal op de wereld voorkomt. Vooral in tropische of subtropische landen als Brazilië en Zuid-Afrika vind je een grote diversiteit aan klaverzuring.

Hoe herken je de Oxalis (groene bosklaverzuring)?

Kenmerken

  • Oxalidaceae (Klaverzuringfamilie)
  • Overjarig kruid
  • Vormt vaak dikke tapijten in bossen
  • De bladeren zijn drietallig als klaver
  • De bladeren zijn hartvormig
  • De bladeren staan op steeltjes
  • De bloemen zijn wit met vijf kroonblaadjes en paars gestreept
  • Bloeitijd vanaf april tot mei
  • De plant wordt tot 10 centimeter groot

Waar te vinden

Overal in Nederland algemeen, in bossen, parken en tuinen (diverse klaverzuring soorten).

Seizoen

Het hele jaar aanwezig, maar het best te plukken van maart tot oktober.

Oogsten en eten

De frisse jonge bladeren smaken naar zure appel. Voeg ze toe aan salades, soepen en sauzen. De bloemen kunnen rauw worden gegeten in salades.

Waar is het goed voor?

De volgende medicinale werking wordt aan klaverzuring toegeschreven:

  • Samentrekkend voor wonden
  • Slijmoplossend
  • Zweet afdrijvend
  • Koortswerend

Wist je dat?

In ons land komen alleen al de volgende klaverzuring in het wild voor:

Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata)
Stijve klaverzuring (Oxalis fontana)
Witte klaverzuring (Oxalis acetosella)
Paarse klaverzuring (Oxalis purpurea)

Tropische Oxalis, zoals die uit het Andesgebergte, produceert knollen. Deze knollen kennen de meeste moestuinders als Oca knollen. Dit is een zeer bonte groep planten in de familie van de klaverzuring waarvan je het blad en de knollen kunt eten. De knollen zijn nootachtig van smaak en kunnen zoals aardappels bereid worden.

Oxalis in de keuken

De frisse jonge blaadjes van klaverzuring smaken naar zure appel. Voeg ze toe aan salades, soepen en sauzen. De bloemen staan vrolijk in salades en kunnen ook rauw worden gegeten.

Meer wildplukken:

Wildplukken: Tap boomsap
Wildplukken: Maarts Viooltje
Lindebloesem voor de heerlijkste thee

Meer inspiratie:

Vijgen kweken en oogsten
Start je moestuin: De indeling

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2020-02  Tekst: Edwin Florès

logo
Sluiten
close