Wildplukken: Oxalis

klaverzuring
Oxalis

Er zijn een aantal voorjaarsklassiekers waar ik altijd naar uitkijk. Het zijn de planten die mij aangeven dat er geen weg terug is naar de winter. Voor velen zijn dat de voorjaarsbloeiers als sneeuwklokjes en krokussen maar voor mij zijn dat daslook en de oxalis.

Oxalis is een verzamelnaam voor planten in de klaverzuringfamilie. Een familie die buiten de polen overal op de wereld voorkomt. Vooral in tropische of subtropische landen als Brazilië en Zuid-Afrika vind je een grote diversiteit aan klaverzuring.

Mijn liefde voor klaverzuring ontstond door de samenwerking met chefs als Menno Post die nu een waanzinnige zaak heeft in Haarlem. Destijds was hij keukenchef bij Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel. Hij vroeg mij of ik eens opzoek kon gaan naar een zuurblaadje waar hij via de reguliere handel niet goed aan kon komen. Ik ging met een missie het bos in en vond zo klaverzuring. In een prachtig voorjaarszonnetje stond het in april al in bloei. Witte zachte bloemetjes in een bed van heldergroen. En als je dat na uren zoeken vindt dan ben je altijd super blij.

 

Hoe herken je de Oxalis (groene bosklaverzuring)?

 

Kenmerken

  • Oxalidaceae (Klaverzuringfamilie)
  • Overjarig kruid
  • Vormt vaak dikke tapijten in bossen
  • De bladeren zijn drietallig als klaver
  • De bladeren zijn hartvormig
  • De bladeren staan op steeltjes
  • De bloemen zijn wit met vijf kroonblaadjes en paars gestreept
  • Bloeitijd vanaf april tot mei
  • De plant wordt tot 10 centimeter groot

Waar te vinden

Overal in Nederland algemeen, in bossen, parken en tuinen (diverse klaverzuring soorten).

Seizoen

Het hele jaar aanwezig, maar het best te plukken van maart tot oktober.

Oxalis oogsten en eten

De frisse jonge bladeren smaken naar zure appel. Voeg ze toe aan salades, soepen en sauzen. De bloemen kunnen rauw worden gegeten in salades.

 

Waar is het goed voor?

De volgende medicinale werking wordt aan klaverzuring toegeschreven:

  • Samentrekkend voor wonden
  • Slijmoplossend
  • Zweet afdrijvend
  • Koortswerend

Wist je dat?

In ons land komen alleen al de volgende klaverzuring in het wild voor:

Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata)
Stijve klaverzuring (Oxalis fontana)
Witte klaverzuring (Oxalis acetosella)
Paarse klaverzuring (Oxalis purpurea)

Tropische Oxalis, zoals die uit het Andesgebergte, produceert knollen. Deze knollen kennen de meeste moestuinders als Oca knollen. Dit is een zeer bonte groep planten in de familie van de klaverzuring waarvan je het blad en de knollen kunt eten. De knollen zijn nootachtig van smaak en kunnen zoals aardappels bereid worden.

Oxalis in de keuken

De frisse jonge blaadjes van klaverzuring smaken naar zure appel. Voeg ze toe aan salades, soepen en sauzen. De bloemen staan vrolijk in salades en kunnen ook rauw worden gegeten.

Recept: Sint-jakobsschelpen met saus van klaverzuring
Recept: Klaverzuring met botersla

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03
Stadstuinieren 2020-02  Tekst: Edwin Florès