Wildplukken: Magnoliabloemen

“man, man, man wat zijn magnoliabloemen toch heerlijk”

Magnolia!

Hieperdepiep: het is voorjaar! Het grote wildplukseizoen is eindelijk begonnen en niets symboliseert de lente meer zoals de bloei van de vele struiken en bomen dat doet. Neem nou de magnolia: deze boom is oorspronkelijk niet van hier. Magnolia’s komen voor van Amerika tot China en zijn wel al sinds honderden jaren ingeburgerd in Europa. Ze noemen hem ook wel ‘beverboom’, maar waarom? Daar ben ik nog steeds niet achter. Wat ik wel weet is dat je enorm veel mazzel hebt als er zo’n mooie, oude magnoliaboom in je tuin staat. Want man, man, man wat zijn magnoliabloemen toch heerlijk. Ik pluk er manden vol van. Bungelend tussen de takken weet ik niet hoe snel ik het riet moet vullen met deze voorjaarsbloeier.

 

Wildplukken Magnolia 4Mag ik uw magnolia plukken?

Zelf heb ik maar twee mooie magnolia’s. Dus ik ben genoodzaakt om bij bekenden, buren én onbekenden aan te bellen. Ik leg ze uit dat het blad binnen een week gaat vallen en dat ik graag twee dagen voor de grote val de boel opruim. Het zou toch zonde zijn als al die bloesem de composthoop op gaat of erger nog: de vuilnisbak in? Sommigen krijgen als beloning een klein flesje magnolia-azijn of -siroop. Zo kom ik aan de dertig kilo bloesem die ik jaarlijks pluk. Ben je geen grootverbruiker? Dan zijn een paar, let op, een paar blaadjes uit een stadspark zo te plukken. Verniel daarbij niet een hele tak, want dat zou zonde zijn. Of koop je eigen struik, laat hem lekker groeien en geniet elk jaar van de bloemen en probeer onderstaande recepten eens.

 

Bijzondere smaak

Is de smaak dan echt zo de moeite waard? Ja, magnolia heeft een heel bijzondere smaak. De bladeren smaken als ze rauw zijn licht naar gember met een zoetje en een bittertje. Daarnaast is de magnolia volgens de Chinese kruidengeneeskunst goed bij een aantal kwalen. Thee van gedroogde bloemknoppen en bloesem zou verkoudheden verlichten. Thee van de aromatische schors (zowel vers als gedroogd) zou wonderen verrichten bij obstipatie. Afijn, een kwestie van proberen als je het mij vraagt. Giftig is het in ieder geval niet.

 

Wist je dat…

  • De magnolia in de top drie zit van bomen met de grootste bloemen (op het noordelijk halfrond);
  • De magnolia al meer dan 100 miljoen jaar op de aarde is en vroeger voer was voor dinosaurussen;
  • In de oudheid parfums bestonden die gemaakt werden van magnoliablaadjes;
  • De boom vernoemd is naar Pierre Magnol, een van de grondleggers van de systematische classificaties van planten;
  • Magnolia’s bestoven worden door kevers in plaats van bijen. In de tijd dat de eerste magnolia verscheen, waren er geen bijen maar wel kevers;
  • Als je de twijgen kneust er een heerlijke anijsachtige geur vrijkomt?

 

Magnolia herkennen en plukken

De bloeitijd van de magnolia is in april/juni met een tweede bloei in juli/augustus. Het is een struikachtige boom die tot tien meter groot kan worden en de takken ruiken bij kneuzing naar anijs. De bladeren zijn gaaf, langwerpig en ovaal. De bloemen zijn wit tot roze en hebben zes of meer bloemdekbladeren. Na de bloei vormt de struik kleine peultjes die zwart worden. Er zijn veel hybriden en soorten magnolia. Ik pluk de bloemen van alle soorten voor mijn recepten.

Wildplukken Magnolia 1Recepten:
Je kunt van de magnolia heel goed siroop of ijs maken, maar ik geef bewust ook twee recepten in het zuur. Dat kun je namelijk heel lang goed houden en met het zoetzuur, een beetje azijn en de rauwe bloemen maak je een waanzinnige salade. Probeer het maar eens!
Magnolia-azijn

Ingrediënten:
3 handen vol magnoliabloemen
1 fles rijstazijn
pot waar het in past

Werkwijze:
Prop zoveel mogelijk bladeren in een pot. Giet hierover de rijstazijn. Laat minstens twee weken goed trekken op een donkere plek.

 

Stadstuinieren 2015-02 Tekst en fotografie: Edwin Florès