Wildplukken: Winterpostelein

Winterpostelein

Claytonia perfoliata

De winter is bijna ingevallen, de vrieskou komt en gaat met de steeds kouder wordende nachten. Voor velen is het wildplukseizoen opgehouden. De bessen zijn ingemaakt, de bieten uit de moestuin zitten ook keurig rood in de potten en de rust op het land is wedergekeerd. De moestuin mag voor velen rusten, maar voor mij is het nu speuren naar die specifieke wilde kruiden die zelfs de winter weten te trotseren.

Een van die kruiden of zeg bladgroente is de wilde winterpostelein. Zelf zaai ik mijn bedden vanaf september in met deze prachtige plant, maar in het wild ligt het zaad al maanden te wachten op de koelere nachten. Nu is het de late herfst en de winter staat voor de deur. De winterpostelein groeit gestaag in mijn moestuin. De eerste bladrozetten zijn gevormd. Bij elke zonnige dag groeit het plantje rustig verder.

“Het plantje is een soort powerhouse met een hoge voedingswaarde”

Zomerpostelein of winterpostelein

Er bestaan in moestuinland twee soorten postelein om te telen: de zomerpostelein en de winterpostelein. De laatste is echt een andere soort dan de eerste, ze hebben eigenlijk weinig gemeen.

Waar en wanneer is winterpostelein te vinden?

Winterpostelein groeit overal in Nederland, in bossen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in tuinen, in parken, in steden en gewoon op het platteland.
De plant is het gehele jaar door te vinden, vooral in de wintermaanden en ook als het vriest.

Het gebruik van winterpostelein in de keuken

Het is midden in januari, de vrieskou is net een dag of twee verdwenen en plotseling loop je tegen een veldje winterpostelein aan. Niets is lekkerder dan een mooie salade van wilde postelein midden in de winter, maar nog lekkerder is een stamppot van postelein! De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ze zijn ook heerlijk bij vis.

Waar is winterpostelein goed voor?

Het plantje is een soort powerhouse met een hoge voedingswaarde. Het bevat opmerkelijke hoeveelheden mineralen (vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium), omega-3 vetzuren, vitaminen (A, B, C) en antioxidanten. Volgens sommige wetenschappers is het een van de meest voedzame planten op deze planeet. Dus vooral niet laten staan!

Wist je dat?

Veel mensen denken dat de plant een Europeaan is, maar oorspronkelijk komt deze plant uit Noord-Amerika. Hij is via Cuba naar West-Europa gekomen en in Duitsland noemen ze deze mooie plant Kubaspinat, met andere woorden: spinazie uit Cuba.
De naam Claytonia komt van John Clayton, een botanicus uit de 17e eeuw.
Het woord postelein is ontleend aan het Oudfrans porcelaine (14e eeuw) dat ontleend is aan het Italiaans porcellana en dat betekent eigenlijk groente. Daarnaast is er een link vanuit het Latijn met het woord porcus ‘varken’, want varkens zouden de groente graag eten en dat klopt ook. Mijn varkens smullen van de moestuinpostelein.

Kenmerken

-Posteleinfamilie (Portulacaceae)
-Eenjarig kruid
-Vormt rozetten
-Vormt dikke pollen
-De bladeren zien eruit als een soort ruitvormig rond blad met een spits einde
-Bloeitijd is het hele jaar door
-De plant wordt tot 25 centimeter hoog


Smoothie van winterpostelein, appel en honing

 

Ingrediënten:

  • 250 gram gewassen blaadjes winterpostelein
  • 1 friszure appel
  • honing naar smaak
  • melk, appelsap of yoghurt naar smaak

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten in de blender en meng het tot een gladde smoothie
  • Je kunt er eigenlijk alles in stoppen, maar het hoofdonderdeel moet toch wel de postelein zijn. In één keer een superpower!

Stamppotje winterpostelein

Ingrediënten:

  • 400 gram gewassen winterpostelein
  • 10 kruimige aardappels
  • scheutje volle melk
  • 2 tot 4 eetlepels boerenboter
  • nootmuskaat naar smaak
  • 2 kleine eidooiers, of 1 grote
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Kook de aardappels en druk ze door een zeef (of stamp ze).
  • Meng er de melk, peper, ei, zout en boter door.
  • Maak op smaak met nootmuskaat.
  • Roer vervolgens de winterpostelein door de puree en laat even staan

Uitgebakken spekjes smaken er prima bij. Maar zonder vlees is deze stamppot ook heel smakelijk!


Stadstuinieren 2016-06   Tekst: Edwin Florès | Fotografie: Peter Bauwens