Wildplukken: Zeewieren Hollandse Sushi?

“De beste spot om zeewier te rapen of van de basaltrotsen te plukken is de Oosterschelde”

Zeewieren Hollandse Sushi?

Daar sta je dan met je emmertje en schepje op het strand. Altijd gezellig en vooral als de zon schijnt en het kortebroekenweer is. En als je dan toch aan het strand bent kun je net zo goed eens even kijken wat er voor lekkers te sprokkelen is.

Wat dacht je van de grote groep zeewieren? Het is de normaalste zaak van de wereld om je, tijdens een bezoek bij de Japanner, helemaal vol te stoppen met zeewier. Van de Nori-vellen tot de zeewiersalade. All you can eat! Maar wat zijn dat nou eigenlijk, zeewieren?

Zeewier is een verzamelnaam voor een grote groep algen die in zee leven. Sommige soorten kunnen zelfs goed in brak water leven. Zeewieren komen in allerlei vormen en maten voor. Er zijn kelpsoorten die hele wouden onder de zee maken en je hebt kleine wieren zoals het Iers mos, dat niet groter wordt dan 20 centimeter.

De culinaire ontdekking van wieren neemt de laatste jaren een enorme vlucht. Ook in de Nederlandse restaurantkeukens wordt steeds vaker geëxperimenteerd met zeewier. Waarom ook niet? We hebben er meer dan genoeg van. Daarnaast eten we meer zeewier dan de meeste mensen denken. Neem bijvoorbeeld de Nori-rollen om de Sushi, of E407, een verdikkingsmiddel dat in veel van ons eten is verwerkt.

 

 

Aan de Nederlandse en Belgische kust kun je de volgende wieren vinden:

Groenwieren:

Darmwier / Borstelwier / Zeesla / Borstel / Veder / Viltwier

Bruinwier:

Blaaswier / Zee-eik / Kelp / Japans bessenwier / Korstwier / Kwastwier / Zeespaghetti / Knotswier

Roodwieren:

Dulse / Rood hoorntjewier / Iers mos / Boompjeswier / Purperwier

 

Waar kun je het vinden?

De beste spot om zeewier te rapen of van de basaltrotsen te plukken is de Oosterschelde. Maar je kunt zeewier langs de gehele Nederlandse en Belgische kust vinden. Zeesla komt zelfs voor in het IJ bij Amsterdam. De meeste wieren spoelen gewoon aan op het strand. Voelt een wier stevig aan dan is het vaak vers. Check op www.zeewierwijzer.nl hoe het wier er vers uit moet zien.

Het herkennen van de wieren is vrij simpel en onthoud: er zijn in Nederland geen giftige zeewieren bekend.

En waar is het goed voor?

De algemene heilzame werkingen van wieren zijn de volgende:

  • Als masker werken ze goed tegen huidaandoeningen
  • Verwijderen darmwormen
  • Ontstekingsremmend
  • Bevorderen een gezonde schildklier
  • Verlagen de bloeddruk
  • Verminderen cholesterol

Dus vul je emmertje en neem de wieren mee naar huis!

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Edwin Florès