Als alternatief: Boerenkool babyblad - Stadstuinieren
Groene verhalen

Als alternatief: Boerenkool babyblad

Als alternatief: Stengelui – Welsh Onion

“Boerenkool is een geweldig alternatief voor sla tijdens de wintermaanden”

Stoere boerenkool is een geweldig alternatief voor sla tijdens deze maanden, aangezien het de kou aankan. Als je de zaden dicht op elkaar zaait kun je de babyblaadjes oogsten. Net zoals de dure zakjes in de supermarkt en perfect voor een wintersalade.

Zaaien

De zaden de nacht voor het zaaien weken. Zaai (1-10 centimeter uit elkaar, 1-2 centimeter diep) in een bak of pot met fijne, vochtige compost. Goed water geven en op een plek in het volle zonlicht zetten. Zaai om de paar weken kleine hoeveelheden voor een voortdurende aanvoer. Kan ook groeien in de volle grond, verhoogde bedden of in je vierkante-meter-tuin indien voorzien van bescherming.

Verzorging

Boerenkool babyblaadjes zijn vrij resistent, maar groeien het beste boven 0°C. Houd de zaailingen warm, bijvoorbeeld in een (mini)kas of koudebak, of probeer ze te laten groeien in een bak op de vensterbank. Regelmatig water geven en voeden met vloeibaar zeewier indien mogelijk.

Oogsten en bewaren

Oogsten is al mogelijk binnen 4 weken. Snijd simpelweg af wat je wilt gebruiken, wanneer je het nodig hebt, net boven de grond en laat de rest staan om door te groeien. Gebruik het zo snel mogelijk of bewaar het een paar dagen in een plastic zakje in de koelkast.

Bereiden

Boerenkool babyblaadjes zitten vol met vezels, omega-3, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Gebruik ze rauw, zoals in een salade, of voeg ze toe (in de laatste minuten van het koken) aan warme gerechten zoals een wokgerecht, pasta of risotto. Ze zijn ook geweldig in smoothies!

Heerlijk met

Oude kaas, geitenkaas, Roquefort, knoflook, sesamolie, roggebrood, cashewnoten, pijnboompitten, appel en rode biet.

Meer over koolsoorten

Boerenkooltaart
Groene Portretten: Snijkool
Salade met koolrabi
Koolrabi kweken in potten
Eeuwig Moes – meerjarig koolgewas

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2016-06 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close