Groene geheimen: Azteeks Zoetkruid - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Groene geheimen: Azteeks Zoetkruid

“het is maar liefst duizend keer zoeter dan suiker”

Het was je in de afgelopen edities van  Stadstuinieren misschien al opgevallen dat we erg dol zijn op de gewassen van de Azteken en hun manier van tuinieren. Wanneer je wat beter kijkt, zul je tot het besef komen dat het eigenlijk de Azteken zijn aan wie we veel hedendaagse gewassen zoals bonen, maïs, courgette en zelfs aardappelen te danken hebben. Er wordt verondersteld dat al deze gewassen al voor 5000 vóór Christus werden gedomesticeerd!

Vergeet deze ‘gewone’ gewassen echter voor een moment, want we willen graag de schijnwerpers richten op een nogal bijzonder meerjarig kruid Tzopelic-xihuitl genaamd. Letterlijk vertaald betekent het ‘zoetkruid’. Deze naam is in 1570 door de Spaanse botanicus Francisco Hernández aan deze plant gegeven. Vierhonderd jaar later heeft een groep apothekers de zoete chemische verbinding in het Azteeks zoetkruid geïdentificeerd en het – naar Hernandez- Hernandulcin genoemd.

Het is niet voor niets dat dit gewas zoetkruid is genoemd, want het is maar liefst duizend keer zoeter dan suiker! En heel belangrijk: deze natuurlijke zoetstof leidt niet tot tandbederf!

Zaaien & Verzorgen

Omdat het een beetje lastig uit zaad is te kweken, verdient het de voorkeur om Azteeks zoetkruid als een jonge plant bij een goed tuincentrum te kopen of online bij leveranciers als Vreeken of Puur Aroma. Het is een kruipende plant en perfect voor hangende manden en potten. Plant het in aarde met een goede drainage en geef regelmatig water om de bodem licht vochtig te houden.

Azteeks zoetkruid is een meerjarig kruid, maar omdat het in wezen een tropische soort is, is het niet winterhard en moet het voor de winter tot ongeveer april/mei naar binnen worden gebracht.

Oogsten & Toepassen

De sierlijke madelief-achtige witte bloemen van de plant zijn ook eetbaar. Ze beginnen koepelvormig en krijgen uiteindelijk een cilindervorm. De bladeren veranderen, wanneer de zomer teneinde loopt, langzaam van groen naar paars.

Gebruik de bladeren als alternatief voor suiker in bijvoorbeeld thee, toetjes, smoothies en salades.

LET OP: Azteeks zoetkruid werd als een geneeskrachtig kruid gebruikt, omdat het sporen van kamfer bevat. Het is dus af te raden tijdens de zwangerschap en dient met mate te worden gebruikt.

Ook het proberen waard en misschien wel beter geschikt voor jonge kinderen, is honingblad oftewel Stevia. Dit is niet alleen minder zoet dan Azteeks zoetkruid maar heeft ook niet de frisse lichte muntsmaak. Het is een goed alternatief en bovendien ook geschikt voor diabetici.

Meer leuke gewassen voor de moetuin

Gojibes kweken
Fuchsiabessen kweken en oogsten
Okra kweken en oogsten
Top 10 pepers: in potten of volle grond

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close