Groene geheimen: Hon Tsai Tai - Stadstuinieren
artikel

Groene geheimen: Hon Tsai Tai

Even voorstellen: Hon Tsai Tai “Je wordt beloond met een heerlijke oogst in minder dan veertig dagen”

Hon Tsai Tai is een gewas waarover je waarschijnlijk niet veel op internet kunt vinden, maar als je een bezoek aan een Chinese markt brengt of het aan je Chinese vrienden vraagt, krijg je ongetwijfeld een enthousiaste reactie. Dit gewas is een genot om mee te koken: het heeft weelderige bladeren, bizarre rood-paarse stengels en knalgele bloemen.

 

Deze veelzijdige en supersnelle plant komt uit de ‘Choi Sum’-groep van Chinese bladgroenten met bloeiende scheuten en stengels. In het algemeen staat deze groep bekend als Chinese bloeiende kool.

De Hon Tsai Tai is zijn geld dubbel en dwars waard. Je wordt beloond met een heerlijke oogst in minder dan veertig dagen, die je meteen kunt opeten. Bovendien blijft deze plant de gehele herfst en winter produceren.

Zaaien & Verzorgen
Voor het beste resultaat kun je Hon Tsai Tai van de late zomer tot en met september zaaien. Voor een zomeroogst is zaaien onder glas in het vroege voorjaar ook het proberen waard.
Zaai in een zaaibed of ter plekke en dun het uit tot ongeveer 30 cm ruimte tussen elke plant. Je kunt ook één of twee planten in een grote pot laten groeien.
Het mooie aan Hon Tsai Tai is dat het temperaturen tot -5 graden kan overleven. Het enige wat je dus eigenlijk hoeft te doen is de plant af en toe water geven, regelmatig oogsten en ervan genieten!

Even voorstellen: Hon Tsai 2Oogsten & Toepassen
Als je ooit hebt geprobeerd om broccoli of ‘asperge broccoli’ – in de supermarkt verkocht als ‘Bimi’- te laten groeien, weet je dat het lange wachten tussen het zaaien en oogsten (een heel jaar) bijna een martelgang is. Hon Tsai Tai is hiermee vergelijkbaar, maar deze is al na slechts 30-40 dagen klaar om te eten!

Pluk de jonge, zoete, bloeiende scheuten met een paar bladeren eraan, net voor de bloemen opengaan, als ze ongeveer 10-15cm lang zijn.

De smaak van Hon Tsai Tai lijkt op een pittige broccoli. Erg lekker om licht gestoomd of geroerbakt te eten, maar je kunt het ook rauw gebruiken als garnering of in een salade om kleur en spanning aan de maaltijd toe te voegen. De bladeren zijn ook een geweldige aanvulling in een roerbakschotel.

Hon Tsai Tai geeft een heerlijke en snelle oogst. Blijf de scheuten afsnijden en ze zullen steeds opnieuw gaan groeien, soms zelfs voor een paar maanden.

Hon Tsai Tai is slechts één van de vele prachtige oosterse groenten die je vanaf nu tot in de herfst kunt zaaien.

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close