Groene Portretten: Savooiekool - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Groene Portretten: Savooiekool

Savooiekool is een van de koninginnen van de moestuin. Althans, dat vind ik! Het is een prachtige, zware sluitkool (bolvormige kool) met elegant gebobbelde en gekrulde bladeren. Heel decoratief in een winterse tuin! Savooiekool is een hele oude koolsoort en is vernoemd naar de historische regio “Savoye”, een gebied dat bestaat uit de huidige Franse departementen Savoie en Haute-Savoie en het Italiaanse Piëmont en Valle d’Aosta. Het precieze “wat, wanneer en hoe” is ook bij deze groente echter moeilijk te achterhalen. Men vermoedt dat savooiekool tijdens de 16e eeuw is ontwikkeld door tuiniers die kolen met elkaar kruisten.

Zaaien

In de vensterbank of kas kun je savooiekool al vanaf februari zaaien. Buiten zaaien kan vanaf maart. Geef deze kool wel de ruimte: een kleine vierkante meter per plant is geen overbodige luxe. Bescherm je jonge plantjes bovendien met fijnmazig gaas, vogels – vooral duiven – zijn namelijk dol op het sappige blad.

Verzorging

Kolen zijn veelvraten, ook savooiekolen. Zet ze daarom op een zonnige plek in goed bemeste grond en geef ze regelmatig een extra slok water tijdens warme periodes. Af en toe wat wormenthee aan het gietwater toevoegen is ook niet verkeerd. Probeer verder het koolwitje zoveel mogelijk op afstand te houden en haal de eitjes van deze vlinder meteen van de bladeren als je ze ziet. De rupsen die eruit voortkomen kunnen de kool namelijk flink aantasten!

Oogsten

Savooiekool is winterhard en je kunt de plant dan ook gewoon laten staan als je haar nog niet wilt eten. Afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt, kun je de kool van augustus tot en met maart oogsten.

In de keuken

Savooiekool heeft een stugger blad dan andere kolen en slinkt minder snel in de pan dan bijvoorbeeld boerenkool. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, savooiekool is erg lekker en zit boordevol vitamine C. Ze heeft alleen een iets langere kooktijd dan haar familieleden! Voor deze Stadstuinieren heb ik een voedzame soep van de bladeren gemaakt: “aardappel en savooiekoolsoep met bacon” (naar een recept van de BBC GoodFood website).

Meer inspiratie

Recept: Savooiekoolsoep met bacon
Groene portretten: Knolselderij
Groene portretten: Uien

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close