Mijn moestuin: Marco Lipsius
We zijn voor Mijn moestuin naar Marco Lipsius geweest. “Toegegeven onze moestuin ligt iets buiten de stad, op een volkstuinencomplex. En ook toegegeven, mijn vader Piet van zesenzestig en mijn zoontjes Jins van zes en Taike van vier zijn er meer dan ik. De tuin is bij ons echt een mannenaangelegenheid. Mijn vrouw Nynke heeft er niet veel tijd voor. Maar ze geniet net als wij enorm van de oogst. Ik geloof heel erg in de kracht van tuinieren en organiseer mede de dag van de stadslandbouw.”
“de tuin is bij ons een mannenaangelegenheid”
Aardbeien en Wortels
“De tuin is een uitkomst. Mijn vader is er tuinman en oppas tegelijk. Toen hij met vervroegd pensioen ging bood hij aan twee dagen per week op de jongens te gaan passen. Hij wilde iets concreets met hen te doen. Dat werd de tuin. Ik vond dat meteen een goed idee. Wortels uit de grond trekken vond ik fantastisch als kind. En nu eigenlijk nog steeds. Ik wil dat de jongens die ervaring ook hebben. Ik geniet ervan als ze met rooie wangetjes thuiskomen. Als ik even tijd heb ga ik er ook hee. We hebben eerst met elkaar al het onkruid van de vorige eigenaar weggehaald. Karren vol.”
Tuinbonen en snijbonen
“Tuinbonen plukken vonden Jins en Taike afgelopen jaar al behoorlijk leuk. En aardbeien! Taike deed er telkens twee in zijn mond en een in het doosje. Prima. De oogst is toch gigantisch. In totaal is de tuin 150 vierkante meter. Het is verrassend wat er allemaal vanaf komt. Wat ik ook heel leuk vind, dat je de seizoenen zo goed meemaakt. Geduld moet je wel hebben met je moestuin. Je kan niet iets uit de grond praten. Op zijn verjaardag hebben we mijn vader een kas gegeven. Vóórtelen van snijbonen en sperziebonen wordt de nieuwe uitdaging. We werken met een zaaikalender die we van internet hebben geplukt en we krijgen veel advies van buurman, Bert. Die heeft echt veel ervaring.”
Appels en Bessen
“Wat over is doen we in de vriezer. Zo eet je het hele jaar van de tuin. Het kost best heel veel tijd, ook natuurlijk om het schoon maken. Maar het is zo super lekker! En geweldig toch dat je in november nog sperzieboontjes kunt eten uit de vriezer, uit je eigen tuin. Sla kan je niet in de vriezer doen en dat gaat ineens zo snel, als je niet oogst wordt het door de rupsen opgegeten. Dat geven we dan weg. Dat is een goed gebruik bij ons in de buurt. Ook van buurman Bert geleerd.”
“De moestuin ligt op vijf minuten fietsen. Thuis heb ik een appel-leiboom met drie verschillende appelsoorten, tegen gaas. Daar haal ik toch wel een stuk of tachtig appels per jaar vanaf. Van de zuurdere maak ik appeltaart en appelmoes. En op het dakterras hebben we een aantal bessenstruiken in potten. Daar hoef je eigenlijk haast niets aan te doen. Alleen op tijd netten er omheen, maar op zich valt het op het dak wel mee met de vogels. Vooral de witte kruisbes doet het goed.”
Aubergines en Tomaten
“Aubergines hadden we vorig jaar ook op het dak. Die hebben we eerst een tijdje binnen gehad toen het nog te koud was. Je moest ze ‘dieven’, het verwijderen van de okselscheuten. Waar we het vergaten kregen de aubergines rare vormen. Ook wel weer geestig. Van ons hoeft het er allemaal niet zo gladjes uit te zien.”
“We hebben een regenton aangeschaft. Want in de zomer moet je heel veel water geven en er is geen stromend water op het tuincomplex. We willen graag onbespoten groenten eten. Dat lukt niet altijd. Met tomaten heb je snel ziektes. Buurman Bert spuit dan het hele complex onder met gif. Het resultaat is dat we een geweldige tomatenoogst hadden. Dat dan weer wel.”
Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Edith Andriesse
Meer inspiratie
Mijn moestuin: Marco Lipsius
Moestuinkalender
Sanne van Aperen: Moestuinieren op balkon
Stadstuinieren – Een rondje door de moestuin in juni