Tomatillo kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Tomatillo kweken

Tomatillo paars

Tomatillo’s (Physalis philadelphia, Physalis ioxcarpa) zijn eenjarige planten die je net als de tomaat best tussen begin en eind april binnen warm kunt voorzaaien. De jonge planten groeien vrij snel en makkelijk en vragen niet meer aandacht dan andere zaailingen. Voldoende licht, 15 tot 20°C en een of twee keer verspenen maakt dat je rond eind mei stevige 20 cm hoge planten hebt om uit te planten in de tuin.

“Met een vleugje verwaarlozing en een wat sobere behandeling groeien ze meestal mooier, compacter en zijn ze vaak erg productief”

In tegenstelling tot de tomaat zijn ze prima bestand tegen onze regenachtige en koele zomers. Een lichte plek in de tuin of op balkon is prima. Ze stellen weinig eisen aan de grond en zijn ook tevreden in een pot van 30 cm diameter gevuld met standaard potgrond.

Meer planten, meer opbrengst

Tomatillo’s zijn zelfbestuivend maar de bevruchting en de opbrengst is hoger wanneer je meerdere planten hebt. Heb je daarvoor geen plaats, stop dan gewoon twee jonge planten in hetzelfde plantgat. Ze groeien gezellig en zonder veel problemen door elkaar.

Tomatillo verzorgen

Veel omkijken heb je niet naar die tomatillo’s. Toppen of snoeien en leiden komt er niet aan te pas, ze groeien spontaan uit tot brede struiken van ongeveer een meter hoog en breed. Dit is een beetje afhankelijk van de grondsoort of de potmaat waarin ze terechtkomen. In pot is regelmatig water geven uiteraard wel belangrijk. Ingrijpen in de groei is overbodig, maar het mag en kan wel. Zo kun je kunt met wat snoeien en opbinden de planten langs een klimrek of in haagvorm leiden zodat ze op een balkon of in een kleine tuin wat minder breed uitgroeien.

Ziekten en plagen komen niet voor. Vanaf juni kun je de eerste gele bloei verwachten die snel gevolgd wordt door grappige diepgroene lampionnen. Binnenin die lampionachtige omhulsels groeien de bessen. Die groei gaat zo sterk dat ze dat omhulsel openduwen waarbij de groene of paarse bessen zichtbaar worden.

Minder is meer

Alle lampionbessen groeien beter wanneer je ze niet teveel aandacht, water of voeding geeft. Met volop water en te rijke voeding of (pot)grond groeien de planten hoger, breder en groter, maar met veel bladeren en minder vruchten tot gevolg. Met een vleugje verwaarlozing en een wat sobere behandeling groeien ze meestal mooier, compacter en zijn ze vaak erg productief.

Oogst en gebruik van tomatillo’s

Je kunt tomatillo’s in twee verschillende fases oogsten. Voor een hartige oogst gebruik je de ‘onrijpe’ maar wel volgroeide groene of paarse vruchten. Ideaal om te verwerken in soepen en sausen, rauw of gekookt. Wanneer je de vruchten wat langer laat hangen tot de groene omhulsels strogeel verdrogen en de vruchten geelachtig verkleuren, wordt ook de smaak een stuk zoeter. Ze zijn dan ideaal om in dunne schijfjes versneden rauw te gebruiken in salades.

Recept met tomatillo

De voornaamste toepassing van tomatillo’s is de verwerking tot groene saus of deze heerlijke Salsa Verde. Deze saus is een van de basis ingrediënten in de Mexicaanse keuken, en kent een brede waaier van toepassingen vergelijkbaar met de Amerikaanse ketchup. Warm, koud, in combinatie met maïs, bonen, tortilla’s en chili’s. Onmisbaar dus.

Meer inspiratie:

Ananaskers kweken
Groene geheimen: Tamarillo
Groene portretten: Tomaten
Moestuin in potten: Oca

 

Stadstuinieren 2018-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close