Groene geheimen: Zoethout

Zoethout (Glycyrrhiza glabra) komt verrassend genoeg uit de erwtenfamilie. De wortels van de zoethoutplant bevatten de zoetstof glycyrrhizine dat wel 50 keer zoeter is dan sucrose, maar onschadelijk is voor je tanden.
“Zoethout is relatief makkelijk te kweken in grote potten op je balkon”
Zoethoutzaden kunnen worden gezaaid in het voorjaar (onder glas) en gedurende het eerste jaar binnen worden gekweekt. Een snellere en eenvoudigere methode is echter om stekken van volwassen planten te kopen.
Plant de jonge planten na ijsheiligen. Kies een plek in goed bemeste, vochtige maar goed waterdoorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Bescherm ze tegen slakken en geef regelmatig water.
Met zoethout heb je geduld nodig, want je kunt de wortels pas na 3 tot 4 jaar oogsten. Gebruik in de tussentijd, zoals in Mongolië, de blaadjes om thee van te zetten. Het wachten is zeker de moeite waard, want het is een prachtige plant! De wortels kunnen een diepte van 1 meter bereiken en kunnen zich in de breedte uitstrekken tot wel 5 meter!
Graaf de hele plant met kroon (het centrum waaruit de stengels en wortels groeien) in het najaar uit. Snijd de wortels af, maak ze schoon, verdeel ze in stukken van ongeveer 15 centimeter lang en droog ze voor later gebruik. Plant het kroon-gedeelte dat overblijft in een pot met vochtige compost en laat deze op een vorstvrije plaats staan om in het voorjaar terug te kunnen planten. Je kunt dit proces eindeloos, om de paar jaar, herhalen. Vermenigvuldig de hoeveelheid planten door de kroon af en toe in stukken te verdelen.
Zoethout gebruik je door op de stokjes te kauwen of in stukjes te snijden en er medicinale thee of extract van te maken. Je kunt dit extract verdikken en er zoethoutsiroop van maken door het zachtjes te laten koken met wat rietsuiker.
Je herinnert je wellicht de zoethoutstokjes uit je kindertijd, maar wist je dat deze gedroogde wortel één van de meest voorkomende ingrediënten is in Chinese en westerse moderne geneesmiddelen? Zoethout is een ontstekingsremmer, een anti-allergeen, een antidepressivum en verzacht hoest en verkoudheid.
Polycultuur van vaste eetbare planten
Geneeskrachtige kruiden uit eigen tuin
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Groene geheimen: Aardkastanje
Japanse miniblad-moestuin
Moestuin in potten: Oca
Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!