Armoracia rusticana
“als je niet oppast groeit hij zo hard dat het uit de hand loopt”
Zaaien/Planten: herfst – lente
Hoogte: 0,5 – 1 meter
Afstand: 20 – 50 cm
Oogsten: wortel september – december
Oogsten: blad jaarrond
Eetbare delen: wortel en blad
Smaak: peperig
Mierik in de moestuin
Mierik, beter bekend als mierikswortel, is een vaste plant die al meer dan 3000 jaar wordt gekweekt. Deze is afkomstig uit Oost-Europa en in de Griekse mythologie werd gezegd dat zijn extreem gezonde pittige wortels meer dan hun gewicht in goud waard waren.
Mierik wordt vaak gekweekt uit gescheurde worteldelen die, in deze tijd van het jaar, verkrijgbaar zijn bij de betere tuincentra of bij een online-leverancier. Maar hoe kweek je mierikswortel?
Zaaien en verzorgen
Plant tussen oktober en eind maart elk worteldeel op een zonnige plek in lichte, vruchtbare en waterdoorlatende grond. Als je in een gebied woont waar strenge vorst voorkomt,kun je het beste nu de worteldelen aanschaffen voordat ze uitverkocht zijn, maar je moet ze niet eerder planten dan in het vroege voorjaar.
Mierik is een sterke plant. Als je niet oppast, groeit hij zo hard dat het uit de hand loopt en je tuin erdoor wordt overgenomen. Om dit te voorkomen graaf je aan het einde van het seizoen (september-december) alle wortels uit. Verwijder de bladeren en sla de worteldelen op, op een koele en droge plek, in dozen gevuld met zand. Deze kunnen in het voorjaar opnieuw worden geplant. Je kunt mierik ook in een ‘in de grond verzonken’ bak of pot laten groeien. Dat laatste is handig, omdat je ze dan – als de winter niet te hard is- niet ieder jaar opnieuw hoeft uit te graven.
Mierikswortel oogsten
In de zomer krijgt mierik kleine witte bloemen. Na de bloei kun je de bladeren afsnijden om de plant in te dammen. Als je de wortel van mierik oogst, lijkt het nogal modderig en oninteressant. Maar na het schoonmaken, schillen en raspen van de wortel zal er een scherpe en zeer gezonde mosterdolie vrijkomen, deze olie zorgt voor de kenmerkende smaak. Gebruik de geraspte mierikswortel zo snel mogelijk, omdat de smaak verloren gaat zodra de mierikswortel wordt blootgesteld aan de lucht. Een goede manier om deze smaak te behouden is om de geraspte mierikswortel in te maken met azijn.
Gezond genieten
Mierikswortel heeft belangrijke antibacteriële eigenschappen, een goede hoeveelheid voedingsvezels, vitamines en vooral vitamine C, mineralen en anti-oxidanten. Mierikswortel bevat ook aanzienlijke hoeveelheden kankerbestrijdende verbindingen, glucosinolaten genoemd.
Vaak wordt alleen de wortel van mierik gegeten, maar de bladeren zijn ook zeer eetbaar. Je kunt jonge bladeren bijvoorbeeld in een salade verwerken en de grotere oudere bladeren in een roerbakgerecht. Een heerlijke plant met veel mogelijkheden dus!
Mierik wordt vaak geserveerd als een bitterkruid (maror) tijdens het Joodse Sederfeest dat het begin van de Pesach inluidt. Het symboliseert de bitterheid en hardheid van de slavernij die de Hebreeën in Egypte doorstonden.
Meer inspiratie:
Groene geheimen: Oneindige boerenkool
De smaaksensatie van abc-kruid
Start je moestuin: Slim telen
Op stap met: De Onkruidenier
Wildplukken: Daslook
Bladluizenplaag bestrijden: zo doe je dat
Stadstuinieren 2014-04 – Tekst en fotografie: Natassia Doets