Ooit geprobeerd: Daslook - Stadstuinieren
artikel

Ooit geprobeerd: Daslook

“Daslook kun je prima zelf kweken op een schaduwrijke plek in je stadstuin”

Daslook (Allium ursinum) is een breedbladerige meerjarige allium met mooie witte bloemen. Ieder jaar knalt het in de vroege lente tot leven, en groeit overvloedig in het wild. Daslook is in Nederland wettelijk beschermd en mag niet in het wild geoogst worden. Het goede nieuws is dat je het ook zelf kunt kweken op een schaduwrijke plek in je stadstuin. Het vermenigvuldigt zichzelf door meer knollen te produceren.

ZAAIEN:

Het is aan te raden daslook als plant (maart-april) of knolletjes (sep-nov) aan te schaffen. Wil je ze toch uit zaad kweken, zaai dan in september in kale grond, houd onkruid onder controle en wees extreem geduldig!

VERZORGING:

Plaats in een humusrijke, licht vochtige bodem, in halfschaduw onder een boom of grotere plant. Het groeit tot 30 – 40 centimeter hoog.

OOGSTEN:

De plant toont zich pas tussen maart en mei bovengronds, dus oogst de bladeren en bloemen zo gauw ze tevoorschijn komen. De knolletjes zijn het hele jaar rond te oogsten maar de beste tijd is juli – december, wanneer de plant sluimert. Laat genoeg knollen in de grond voor de volgende jaren.

BEWAREN:

Eet de bladeren en bloemen op de oogstdag. De knollen blijven in de koelkast wat langer goed.

BEREIDEN:

Daslook heeft een ui-knoflookachtige smaak en is heerlijk rauw of licht gekookt. Probeer als pesto, in soepen, salades, omelet, stampotten, op brood, of simpelweg gebakken in wat olie of boter. Ook de bloemen zijn heerlijk en decoratief door een salade of op broodjes.

HEERLIJK MET:

Nieuwe aardappelen, asperges, spinazie, ei, vis, quinoa, risotto, rijst, citroen en roomkaas.

Ooit geprobeerd: Postelein
Ooit geprobeerd: Schorseneren
Wildplukken: Daslook
Groene portretten: Spruitkool

Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close