Slangenknoflook van zaaien tot oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Slangenknoflook van zaaien tot oogsten

Slangenknoflook

Slangenknoflook
Allium sativum var ophioscorodon

Slangenknoflook, ook wel bekend als spiraalknoflook of esculaapui, is niet een gewas op zich, maar behoort tot een groep van knoflookachtigen die valt in de categorie van ‘Hardneck’ knoflook. Het dankt zijn naam aan de lusachtige bloemstelen die rond mei uit de plant schieten. Deze draaiende scheuten worden knoflook-scapes genoemd en kunnen een broedbol aan het einde van de stengel produceren als ze rijpen. Slangenknoflook komt van oorsprong uit Centraal-Azië en wordt al minstens 7000 jaar door de mens gebruik. Het wordt niet alleen gebruikt als voedselbron, maar ook vanwege de antibacteriële en anti-schimmel eigenschappen.

“Vergeet niet om een ​​paar van je beste bollen apart te houden om opnieuw te planten”

Slangenknoflook zaaien en verzorgen

Slangenknoflook kan het beste in oktober of in december geplant worden als bolsegmenten ofwel teentjes. Breek de bollen voorzichtig in afzonderlijke segmenten en plant deze teentjes ongeveer 3 cm diep, met de uiteinden naar boven gericht en op 15 cm afstand van elkaar.
Slangenknoflook groeit het beste in rijke grond met extra compost. Omdat het niet graag in zure grond staat moet je wellicht af en toe kalk toevoegen. Het kan zowel in de grond als in potten gekweekt worden. Regelmatig water geven tijdens droge periodes.

Esculaapui oogsten

Houd je slangenknoflook in de gaten en pluk de scapes zodra ze beginnen te krullen. Hoe eerder je ze plukt des te malser zullen ze zijn.
Het beste van slangenknoflook, vergeleken met normale knoflook, is dat je drie delen kunt oogsten van één enkele plant. De bladeren, die ook eetbaar zijn, kunnen worden geplukt vanaf het vroege voorjaar, de scapes rond mei en de bollen zullen uiteindelijk in de zomer klaar zijn voor de oogst. Vergeet niet om een ​​paar van je beste bollen apart te houden om opnieuw te planten.

Slangenknoflook verwerken

De scapes van verse slangenknoflook zijn een gastronomisch genot, geserveerd als asperges. Hun smaak is minder scherp dan die van de teentjes en ze zijn heerlijk wanneer ze rauw, kort gestoomd of gefruit worden gegeten.

Recept: Pesto van slangenknoflook

Probeer je eigen scape-pesto te maken door een handvol scapes met één of twee teentjes knoflook, een handvol pijnboompitten of walnoten en wat Parmezaanse kaas te blenden. Voeg langzaam olijfolie toe tijdens het blenden tot het mengsel glad en romig is.

Recept: Knoflook-insecticide

Maak je eigen zelfgemaakte knoflook-insecticide door 1 geperste knoflookteen met 1 liter water te mengen en dit op je planten te spuiten.

Meer inspiratie:

Groene Portretten: Daslook
Recept: Pesto met zuring
Tomaten kweken in pot
Vlog: Slakken in de moestuin
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Vlog: Kolen (diep) uitplanten

 

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close