Tip: Zaaien in augustus - Stadstuinieren
Moestuin

Tip: Zaaien in augustus

De tweede helft van augustus is vaak nog warm genoeg om te zaaien. Er kan nog een heleboel de grond in, wanneer nodig geholpen met een stukje vliesdoek ter isolatie. Het is zelfs een prima moment om (toch nog) een moestuintje te beginnen. Net terug van vakantie, vol goede moed en nog maandenlang plezier van het werk dat je er nu in stopt.

Zaaien in augustus

Ik zaaide afgelopen week: rucola, raapsteel (Mizuna), Cima di Rapa, spinazie, dille, koriander, venkel, veldsla en winterpostelein. Met een beetje geluk (water en warmte) komen ze nog lekker aan de groei nu er nog voldoende warmte is. Later dit jaar groeien ze nauwelijks nog, maar ze blijven wél maandenlang gezond en groen. Door nú te zaaien heb je tot de eerste stevige vorst, salades, kookgroenten en geurige kruiden.

Groenbemesters

Op bedden die ik niet meer gebruik dit jaar, zaaide ik een mengsel van ‘groenbemesters’. Groenbemesters bedekken de grond, een aantal bloeien snel en bieden voedsel voor vlinders, bijen en andere gevleugelden en sommigen verzamelen zelf stikstof (een voedingsstof voor planten) uit de lucht. Ik zaaide o.a. phacelia, rode klaver, boekweit, lupine, wikke en boekweit.

Gras zaaien

Augustus is ook een goede periode om gras (bij) te zaaien. Na deze droge en hete zomer kan je je gazon nu prima opknappen. Gras hou je het beste 4 tot 6 weken vochtig.

‘Nooit meer een vlog missen? Abonneer je op ons YouTube kanaal’

Meer inspiratie:

Herfstradijzen kweken en oogsten
Vlog: De tuin in september
Aardbeien stekken: Zo doe je dat
Moestuin voor kinderen: De aanleg

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren Tip van Taco augustus – Tekst: Taco IJzerman

logo
Sluiten
close