Romke van de Kaa: Vleesetende plant op het balkon - Stadstuinieren
artikel

Romke van de Kaa: Vleesetende plant op het balkon

Ooit woonde ik in Ierland. Niet ver van mijn huis was een uitgestrekt hoogveenmoeras waarin de Noord-Amerikaanse kokerplant verwilderd was. Het was een vervreemdend gezicht, dat soppige hoogveen vol kokerplanten; het leek alsof er een invasie van buitenaards leven had plaatsgevonden, want het model van een Sarracenia beantwoordt niet bepaald aan wat wij van een plant gewend zijn.

“De afgelopen tijd zijn vleesetende planten plotseling populair geworden”

De kokerplant, Sarracenia, is een vleesetende plant, waarvan sommige soorten kokers maken van een meter hoog. Zo’n koker is gevuld met een vloeistof waarin enzymen zijn opgelost die zorgen voor het verteren van de insecten die in zo’n koker terechtkomen. Want de Sarracenia is een vleesetende plant.

De afgelopen tijd zijn vleesetende planten plotseling populair geworden. Vroeger zag je ze alleen in een Botanische Tuin (de Hortus van Leiden heeft een mooie collectie), maar nu staat er op iedere tuinbeurs wel een kraam met carnivore planten. Want sommige van die planten blijken ook hier winterhard te zijn en kunnen dus gewoon buiten worden geplant. Sommige Sarracenia’s komen in Noord-Amerika voor in gebieden waar het ‘s winters veel kouder is dan hier.

Hoe verzorg je een vleesetende plant?

Wie met succes vleeseters uit Amerika wil houden, kan het beste beginnen met Darlingtonia californica, de cobralelie. Maak een moerasje in een cementkuip of een plastic emmer door die te vullen met een mengsel van twee delen turf en een deel veenmos. Zet je moeras op een zonnige plaats, liefst uit de wind. Plant de vleeseters. Het onderhoud van het moeras is eenvoudig en bestaat voornamelijk uit dingen niet doen. Laat het moeras niet uitdrogen en geef geen leidingwater, maar regenwater. Geef geen mest. Nu besef ik dat niet iedereen over regenwater beschikt, zeker niet op een balkon. Geen probleem; bij gebrek aan hemelwater kun je ook gekookt water gebruiken en daarnaast worden er goede resultaten behaald met kraanwater waaraan een klein scheutje azijn is toegevoegd. Misschien zou waterontharder ook kunnen, maar dat heb ik nooit geprobeerd.

Kweken voor gevorderden

Zoals gezegd: begin met Darlingtonia, de cobralelie, dat is de gemakkelijkste plant. Pas als het met de Darlingtonia goed gaat, kun je jezelf promoveren naar de divisie van de kokerplanten, de Sarracenia’s. Niet alle Sarracenia’s zijn even winterhard, maar de beste soorten om mee te beginnen zijn Sarracenia purpurea en Sarracenia flava. Denk niet dat je voor een moerasje veel ruimte nodig hebt. Een kennis van mij houdt vier soorten carnivoren al jarenlang in een oud zinken wasteiltje op zijn balkon.

Meer inspiratie voor de Stadstuinier:

Romke van de Kaa: Moestuin voor beginners
Stella Faber: Mijn Balkontuin
Japanse miniblad-moestuin
Voedselbos in je stadstuin: Zo doe je dat
Romke van de Kaa: Vijver op het balkon

Bestel hier het boek:

Romke van de Kaa: De onderwereld van de tuin

Stadstuinieren 2017-01  –  Tekst: Romke van de Kaa

logo
Sluiten
close