Groene geheimen: Aardkastanje

Bunium bulbocastanum

“De zaden worden ook wel ‘zwarte komijn’ genoemd”

“De zaden worden ook wel ‘zwarte komijn’ genoemd”

Aardkastanje is een makkelijke, meerjarige en multifunctionele plant. Alle delen van deze plant zijn eetbaar. Met zijn sierlijke, varenachtige bladeren, mooie witte schermbloemen en een heerlijke oogst het hele jaar door, is het zeker een aanrader om deze kleine schoonheid in je tuin te hebben.

Zaaien en Verzorgen

Aardkastanje kan worden gekweekt uit zaden die je in het voorjaar zaait. De zaden hebben een korte levensvatbaarheid, dus als je ze weet te bemachtigen, is het aan te raden ze onmiddellijk te zaaien (het liefst in het najaar), ofwel direct in de aarde of in zaaibakjes. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar planten. Kijk daarvoor vanaf het begin van de zomer bij goede plantenleveranciers.

Aardkastanjeplanten zijn gemakkelijk te kweken. Ze vereisen weinig zorg en doen het goed in elke grondsoort in de volle zon of halfschaduw. Het enige wat je hoeft te doen, is ze af en toe water geven en genieten van de oogst.

In extreem koud weer kan het zijn dat de bovengrondse delen van de planten afsterven. Zorg ervoor dat je vastlegt waar je planten staan en de winterharde knollen zullen het volgende voorjaar weer tot leven komen.

Oogsten en Toepassen

Vanaf het voorjaar zullen de scheuten en bladeren opkomen met een heerlijke smaak, vergelijkbaar met peterselie. In juni en juli zullen de planten bloeien, waarmee je wordt voorzien van een aangename toevoeging aan salades, quiches, soepen enz. Laat enkele van de bloemen rijpen en tegen het einde van de zomer/begin van de herfst kun je de zaden oogsten. Deze zaden, ook bekend als “zwarte komijn”, kunnen op dezelfde manier worden gebruikt om een kruidige smaak toe te voegen aan elk gerecht.

Tot slot kun je in de winter een paar knol-wortelen uitgraven die tot ongeveer 4 centimeter breed uitgroeien. Toegegeven, ze zijn wat onhandig om te oogsten, maar als je meerdere planten hebt (en geduld), dan is het zeker de moeite waard. Ze smaken heerlijk, vergelijkbaar met de kastanje, en je kunt ze zowel rauw als gekookt eten.

Aardkastanje komt oorspronkelijk uit West-Europa. Hij staat op de rode lijst van bedreigde plantsoorten, maar hij komt wel zeldzaam voor in het wild, in zowel Nederland als in België.

Hoewel het een vaste plant is, is de levensverwachting slechts 4-6 jaar. Het is daarom de moeite waard om de zaden te bewaren. Zo kun je om de paar jaar, in het najaar, nieuwe planten zaaien.

Stadstuinieren 2015-04 Tekst en fotografie: Natassia Doets