'Olijven' maken van Kornoeljes - Stadstuinieren
recept

‘Olijven’ maken van Kornoeljes

Als je in februari (wanneer er vrijwel geen opbrengst is uit de tuin) ook van eigen oogst wilt smullen, dan ga je vanaf midden augustus de rode bessen van de gele kornoelje plukken.

De onopvallende gele kornoelje, die overal in parken en hagen staat, draagt vanaf half augustus tot half september mooie rode vruchten. Deze vruchtjes kun je, met een beetje fantasie, omtoveren tot heerlijke ‘inheemse’ olijven. Gebruik hiervoor de (rode) vruchten van de gele kornoelje (Cornus Mas)

Dit heb je nodig:

  • 1 kg vruchten (selecteer de niet zo rijpe nog stevige kornoeljes)
  • 1 l water
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 200 g zeezout
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
  • 1/4 l olijfolie

Zo maak je het:

  1. Kruiden, zout en water opkoken en laten afkoelen.
  2. Kornoeljes in een hoge (weck)pot doen en de gezeefde kruidenpekel erop gieten. Zorg dat de bessen onder de pekel blijven staan. Je kunt hier bv. een plasticzakje met daarin pekel gebruiken.
  3. Sluit de pot af met een bord of gebruik de deksel van de weckpot, maar dan wel zonder de rubberring.
  4. Laat alles 3 maanden staan*.
  5. Kornoeljes afgieten, afspoelen en goed laten afdruipen. Laat het daarna 1 dag drogen.
  6. Kornoeljes met de olijfolie bedekken en in de koelkast bewaren.

*Wil je geen 3 maanden wachten? Giet dan de nog warme pekel op de bessen.

Recept: Roel van Kollem, naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine.

Meer inspiratie:

Romke van de Kaa: Kornoelje, de vergeten vruchten
Wildplukken: Winterpostelein
Recept: Spruiten inmaken
Vlog: Zo maak je vlierbloesemchampagne

 

Stadstuinieren Tip van Taco augustus – Tekst: Taco IJzerman

logo
Sluiten
close