Vijgencompote - Stadstuinieren
recept

Vijgencompote

Een vijg is rijp om te plukken als hij zacht en zwaar is geworden. Laat hem dan niet langer aan de boom zitten, want dan zal hij gaan barsten. Het zijn kwetsbare vruchten die niet lang houdbaar zijn. Eet ze dus het liefst dezelfde dag nog op!

Maar soms wil je nog langer van je verse vijgen genieten, in dat geval is het maken van een vijgencompote een goed idee. Ik heb dit keer een ontbijtrecept van Skye Gyngell gebruikt, een van mijn favoriete Engelse koks. Het is een eenvoudige compote die erg lekker is met Griekse yoghurt. Haar basisrecept bestaat uit vijgen, pruimen en aardbeien, maar je kunt dit aanpassen aan het seizoen.

Voor 3 tot 4 personen heb je het volgende nodig:

  • 250 g pruimen
  • 50 g suiker
  • 2 el water
  • 150 g aardbeien

Zo maak je de vijgencompote:

  1. Laat je 250 gram pruimen (gehalveerd en ontpit) zachtjes kapot koken in 50 gram suiker en 2 eetlepels water.
  2. Haal dan de pan van het vuur en voeg er 4 gehalveerde vijgen en 150 gram aardbeien aan toe. En nu is de vijgencompote klaar!

Eet smakelijk!

Meer over vijgen:

Vijgen kweken en oogsten
Recept met vijgen: Vijgenchips
Recept: Vijgentaart
Salade met vijgen

Meer inspiratie:

Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit- Vlog
Voedselbos in je stadstuin
Prei kweken in potten
Vlog: Kiwi zaaien

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close