Ananaskers, Goudbes kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Ananaskers, Goudbes kweken en oogsten

Lampionbes Incabes Goudbes

De Ananaskers, ook wel lampionbes, goudbes of Incabes genoemd, (Physalis grisea, Physalis pubescens, Physalis pruinosa... al die botanici zijn het vaak erg oneens) kan het beste in april binnen worden voorgezaaid.

Bij het zaaien en kweken van ananaskers is het belangrijk om rekening te houden met voldoende licht, 15 tot 20°C en een of twee keer verspenen maakt dat je rond eind mei stevige 20 cm hoge ananaskers hebt om uit te planten. Je kunt ze net als de andere Nachtschadigen midden tot eind mei, na de laatste nachtvorst, buiten uitplanten.

Ananaskers kweken in pot

Een open lichte plaats is belangrijk en de ananaskers groeit opvallend goed in een pot. Een 20 cm diameter pot volstaat al.

De jonge planten zullen een stuk kleiner, breder en meer compact opgroeien dan bijvoorbeeld de tomatillo. Vrij snel vormen zich aan de toppen van de takken kleine groengele bloemetjes gevolgd door 1 tot 2 cm grote zachtgroene lampionnetjes. Ananaskes is zelfbestuivend en één plant volstaat voor volop vruchten. De planten vormen in de loop van de zomer brede struiken van 30 tot 50 cm hoog en ruim een meter breed.

“De ananaskers behoort tot de aller-makkelijkste planten en ze zijn ideaal voor potteelt en de kindertuin”

Lampionbessen: minder is meer

Alle lampionbessen groeien beter wanneer je ze niet teveel aandacht, water of voeding geeft. Met volop water en te rijke voeding of (pot)grond groeien de lampionbessen hoger, breder en groter, maar met veel bladeren en minder vruchten tot gevolg. Met een vleugje verwaarlozing en een wat sobere behandeling groeien ze meestal mooier, compacter en zijn ze vaak erg productief.

Goudbes oogsten

De ananaskers behoort tot de aller-makkelijkste planten en ze zijn ideaal voor potteelt en de kindertuin. Wanneer de lampionnetjes van zachtgroen over gaan naar strogeel en de bessen binnenin van groen naar diepgeel verkleuren zijn de vruchten klaar om te oogsten. Je hoeft de ananaskersen zelfs niet te plukken, ze vallen bij volledige rijpheid af. Je moet ze zelfs niet meteen oprapen want beschut in die strolampionnetjes liggen ze mooi verpakt onderaan de planten te wachten.
Wat je oogst moet je ook niet meteen allemaal opeten, de gele besjes blijven verpakt in dat omhulsel makkelijk enkele weken tot soms maanden houdbaar.

De incabessen eten en verwerken

De ongeveer 1 cm grote incabessen zijn het lekkerst zo rauw uit de omhulsels gesnoept. Ze smaken lekker zoet met een fruitig ananas-aroma. De incabessen zijn ideaal om toetjes, taarten en desserts te versieren en vragen verder geen bewerking.

Ananaskers recept: vruchtensap maken

Bij een overvloedige oogst kun je de bessen verwerken met de staafmixer. De zaden en schillen zeven en je hebt een heerlijk zoet sap. Zeer geschikt als basis voor een vruchtendrank, aangevuld met gebroken ijs of om te combineren met vers appelsap. Een beetje creatief combineren met kaneel, gember, steranijs, citroen en vruchtensap zorgt voor een heerlijk exotisch resultaat. Een ander heerlijk recept is om vruchtjes te verwerken tot jam, opnieuw het lekkerst in combinatie met appel, en wat extra kruiden of specerijen.

Rozijntjes van Ananaskers

Met wat meer geduld kun je de vruchten op een donkere plaats in hun omhulsel maanden laten liggen tot ze helemaal verdrogen. Ze zijn dan nog langer houdbaar en eetbaar als rozijntjes.

Meer inspiratie:

Tomatillo kweken
Ananaskers, Goudbes kweken en oogsten
Moestuin in potten: Tomaten
Groene portretten: Snijbiet
Bieten kweken
Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close