Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Eten uit de stadstuin: Sla

Eten uit de stadstuin: Sla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.
Heb je niet veel zon op je balkon, dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten.

Recept gevulde courgettebloemen

Recept gevulde courgettebloemen

Pluk ’s morgens vroeg de net geopende vrouwelijke courgettebloemen met vruchtbeginsel. Borstel ze met een zacht borsteltje schoon en haal eventuele insecten eruit. Bewaar de bloemen in de koelkast zodat ze niet verleppen of vul ze direct als ze nog openstaan. Maak een mengsel van jonge geitenkaas en per courgettebloem een theelepel fijngehakte geroosterde hazelnoten, fijngehakte gladde peterselie, een beetje citroentijm en een snufje zout en peper…

Recept: Courgettesalade

Recept: Courgettesalade

Voor dit artikel heb ik een courgettesalade gemaakt uit het kookboek “At home in the whole food kitchen” van Amy Chaplin. Dit is een eenvoudig en lekker recept dat zich heel goed leent als lunch- of voorgerecht.

Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Deze heerlijk risotto krijgt smaak door de bouillon. Zelf gemaakt van restjes groenten is het lekkerst maar een van bouillonblokje kan prima. Dit recept is vegan maar je kunt er voor kiezen om er wat geraspte Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Doe het dan tegelijk met de peterselie zodat de kaas tijd heeft om te smelten.

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Bieten horen wat mij betreft in de groente top 5 voor beginners. Dé superfood van de moestuin, want ze doen het eigenlijk ieder jaar goed. Het enige dat je hoeft te doen, is een zonnig plekje uitzoeken en zaaien. Vanaf april zaai je direct in de tuin en in juli oogst je de eerste bietjes.

Recept: Radijs inmaken

Recept: Radijs inmaken

Als je oogst een keer groter is dan verwacht, kun je overwegen om de radijsjes in te maken. Dat is een leuke manier om ze wat langer te kunnen bewaren en maakt ze tot een extra bijzondere toevoeging aan salades of een broodje kaas

Groene portretten: Munt

Groene portretten: Munt

Muntplanten zijn ongelofelijk sterk en doen het in bijna elke tuin goed. Sterker nog, als je ze niet in toom houdt, nemen ze met het grootste gemak je buitenruimte over! De meerjarige en winterharde munt is een woekeraar, het ene ras nog meer dan het andere. Wil je voorkomen dat je tuin, dakterras of balkon één groot muntparadijs wordt (waar vlinders geen bezwaar tegen zouden hebben!), dan kun je de planten beter in ruime bakken of potten zetten.

Recept: Courgette smoothie met aardbei

Recept: Courgette smoothie met aardbei

In het courgette-hoogseizoen kan de oogst overweldigend zijn. Naast courgettesoep kun je deze groente ook verwerken in zoete en hartige cake en je kunt ze inmaken als komkommers of er jam van koken. Als je het echt niet meer weet, maak dan eens courgette-ijs of deze lekkere smoothie!