Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Recept: Walnotenpasta

Wie thuis een notenpers heeft staan, zal het liefst de olie uit de walnoten willen halen. Deze olie is super zacht en heerlijk over een salade. Andere culinaire opties zijn er echter ook, van walnotentaart tot deze heerlijke walnotenpasta.

Recept: Courgettesalade

Voor dit artikel heb ik een courgettesalade gemaakt uit het kookboek “At home in the whole food kitchen” van Amy Chaplin. Dit is een eenvoudig en lekker recept dat zich heel goed leent als lunch- of voorgerecht. Voor 4 personen was je 8 kleine courgettes en haal je er...

Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat denk je van wafels?

Eten uit de stadstuin: Sla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.
Heb je niet veel zon op je balkon, dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten.

Groene Portretten: Sla

Als beginnend moestuinier is het bemoedigend om tijdens je eerste seizoen al wat successen te boeken. Er zijn een aantal groenten die daar bijzonder geschikt voor zijn omdat er weinig mis mee kan gaan. Sla hoort daar absoluut bij. Mij gaf het in ieder geval een enorme kick toen ik mijn allereerste zaailingen in mooie, groene kroppen zag veranderen. Om van de eerste oogst nog maar niet te spreken… wat smaakte dat anders dan de sla uit de supermarkt. Deze blaadjes glansden en waren knapperig en fris!

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste!