Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat denk je van wafels?

Recept: Pronkbonensalade

De meest bekende manier om pronkbonen te eten is dun en dwars gesneden en vervolgens gekookt en warm of koud geserveerd. Voor deze manier van bereiden oogst je de peulen jong en plat en voordat de bonen aan de binnenkant beginnen te groeien. Er zijn echter ook andere manieren om pronkbonen te bereiden die minstens even lekker zijn, zo niet lekkerder!

Recept: Vijgenchips

Heb je plots een rijke zoete oogst dan kun je die snel eenvoudig bewaren door je vijgen te drogen. Het drogen van de hele vruchten duurt vrij lang en vraagt flink wat energie, maar deze vijgenchips zijn een volwaardig, snel en erg lekker alternatief.

Recept: Pesto met zuring

Zuringblad kun je het beste meteen verwerken in de keuken, dan is het nog knapperig. Behalve een flinke hoeveelheid vitamine C bevat de plant – net als spinazie – ook oxaalzuur. De smaak is vrij intens en niet iedereen houdt ervan, maar het is een goede groente om te gebruiken in gerechten met vette vis of eieren.

Recept: Koude paprikasoep

Recept: Koude paprikasoep Een groente waar veel mee te doen is in de keuken. Ik maak er bijvoorbeeld graag koude soep van (naar een recept van Martha Stewart). Hiervoor fruit je 2 flinke sjalotten in 1 eetlepel olijfolie. Als ze glazig zijn geworden voeg je er 3 grote...

Zomers zoet en gezond

‘Groene Smoothies’ worden steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Je zult ze waarschijnlijk dan ook steeds vaker zien opduiken op het menubord van een nieuwe hippe sap- en smoothie-bar. Maar waarom zou je jezelf tot die ene traktatie...

Zomerse bessentaartjes

Het hoogtepunt van het zomerse oogstseizoen is het moment dat je in de tuin overweldigd wordt door het enorme kleurrijke aanbod aan bessen. Die kleine kleurige pareltjes van de zomer vormen meteen de basis voor speelse creativiteit in de keuken. Laat je leiden puur door kleur, geef ze een eenvoudige basis, voeg een beetje zachte room toe om de friszoete smaak te begeleiden en versterk hun glans met een laagje bovenop. Zo eenvoudig is het om al dat moois uit de tuin om te zetten tot heerlijke bessentaartjes.

Recept: Groene ravioli met spinazie

Recept:  Groene ravioli met spinazie Spinazieblaadjes zijn ideaal om groene ravioli mee te maken. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Het basisrecept voor pasta is namelijk vrij simpel: 1 ei op elke 100 gram bloem (50 gram per persoon is meestal voldoende) en daarbij...

Recept: Geroosterde tomaten

Er zijn ontelbaar veel recepten te vinden voor tomaten. In tegenstelling tot de meeste groenten verliezen tomaten hun voedingsstoffen niet tijdens het verhitten. Integendeel: de voedingsstoffen komen juist beter vrij en bevatten veel gezonde antioxidanten!

Pagina 1 van 812345...Minst recente »