Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste!

Recept: Rabarber en fijnspar crumble

Recept: Rabarber en fijnspar crumble.
In mei schieten de meeste naaldbomen lange knoppen uit, deze zijn nog zeer zacht en goed te verwerken. Een bijzondere smaak die je zelf ooit een keer moet beleven.

Eten uit de stadstuin: Aardpeer

Als er één tuinplant goed bij mij past dan is het de aardpeer! Ik zal je vertellen waarom. Als eerste en de belangrijkste reden: de smaak is voortreffelijk, nootachtig en in de verte lijkt het op artisjok. Zalig! En dan bijna het belangrijkste: je hoeft er helemaal niets voor de doen. Echt waar.

Groene portretten: Postelein

Achterop het pakje posteleinzaad in mijn koelkast staat “een oer-Hollands gezond en lekker product”. Gezond en lekker is het zeker, maar Hollands? “Zaai zomerpostelein vooral niet te vroeg” Zomerpostelein (Portulaca oleracea), met z’n langgerekte blaadjes, wordt sinds...

Inspiratie voor de Kerstsalade

Kleur uit eigen tuin Het bijzondere van sla is dat je de seizoenen kunt volgen. Je mag spelen met kleur en je haalt uit je tuin eindeloze inspiratie. Waarom niet werken met een thema en een salade samenstellen per seizoen of gewoon voor een speciale gelegenheid. Laat...

Recept: Savooiekoolsoep met bacon

Savooiekool heeft een stugger blad dan andere kolen en slinkt minder snel in de pan dan bijvoorbeeld boerenkool. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, savooiekool is erg lekker en zit boordevol vitamine C. Ze heeft alleen een iets langere kooktijd dan haar familieleden! Voor deze Stadstuinieren heb ik een voedzame soep van de bladeren gemaakt: “aardappel en savooiekoolsoep met bacon”

Recept: Pastinaak Cupcakes

Op het eerste gezicht zou je het misschien niet denken, maar op culinair gebied is er ontzettend veel mogelijk met de gezonde en smakelijke pastinaak. Bakken, koken, pureren (stamppot), roosteren, frituren (chips), stoven… alles kan.
Omdat ik graag vervoerbare hapjes wilde maken voor een picknick, heb ik “pastinaak cupcakes” gebakken (naar een recept van Martha Stewart).