Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Bieten horen wat mij betreft in de groente top 5 voor beginners. Dé superfood van de moestuin, want ze doen het eigenlijk ieder jaar goed. Het enige dat je hoeft te doen, is een zonnig plekje uitzoeken en zaaien. Vanaf april zaai je direct in de tuin en in juli oogst je de eerste bietjes.

Recept: Radijs inmaken

Recept: Radijs inmaken

Als je oogst een keer groter is dan verwacht, kun je overwegen om de radijsjes in te maken. Dat is een leuke manier om ze wat langer te kunnen bewaren en maakt ze tot een extra bijzondere toevoeging aan salades of een broodje kaas

Groene portretten: Munt

Groene portretten: Munt

Muntplanten zijn ongelofelijk sterk en doen het in bijna elke tuin goed. Sterker nog, als je ze niet in toom houdt, nemen ze met het grootste gemak je buitenruimte over! De meerjarige en winterharde munt is een woekeraar, het ene ras nog meer dan het andere. Wil je voorkomen dat je tuin, dakterras of balkon één groot muntparadijs wordt (waar vlinders geen bezwaar tegen zouden hebben!), dan kun je de planten beter in ruime bakken of potten zetten.

Recept: Courgette smoothie met aardbei

Recept: Courgette smoothie met aardbei

In het courgette-hoogseizoen kan de oogst overweldigend zijn. Naast courgettesoep kun je deze groente ook verwerken in zoete en hartige cake en je kunt ze inmaken als komkommers of er jam van koken. Als je het echt niet meer weet, maak dan eens courgette-ijs of deze lekkere smoothie!

Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten

Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten

De tuin komt langzaam uit zijn wintermodus. Ik ben weer bezig met de compost te verdelen over mijn groentevakken en van de eerste zaaisels zijn de groene blaadjes te zien. Kijken jullie ook reikhalzend uit naar die eerste, malse blaadjes sla? Ik zaai in februari altijd wat extra erwten, laat ze groeien in de vensterbank en verwerkt ze in allerlei gerechten.

Eten uit de stadstuin: Uien

Eten uit de stadstuin: Uien

Waarom zou je uien verbouwen als je voor een euro een net vol uien in de winkel kunt kopen? Dat lijkt een zinloze bezigheid, ik weet het! Maar ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het is bovendien erg makkelijk én het neemt nauwelijks ruimte in. Ook de bloeiende uien vind ik prachtig. De grote bloem bestaat uit allemaal kleine bloemen die je kunt gebruiken om gerechten te garneren. Genoeg redenen toch?!