Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Recept: Pastinaak Cupcakes

Op het eerste gezicht zou je het misschien niet denken, maar op culinair gebied is er ontzettend veel mogelijk met de gezonde en smakelijke pastinaak. Bakken, koken, pureren (stamppot), roosteren, frituren (chips), stoven… alles kan.
Omdat ik graag vervoerbare hapjes wilde maken voor een picknick, heb ik “pastinaak cupcakes” gebakken (naar een recept van Martha Stewart).

Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes

Die gewone rodekool, ik vind ‘m prachtig. Het matte, grijspaarse blad, met een blauwe zweem. Die buitenste, bruine bladeren, hier en daar aangevreten. Buitengewoon decoratief en echt een onderwerp voor een stilleven. Maar rodekool is niet alleen leuk voor kunstenaars, ook moestuiniers kunnen er alle kanten mee op.

Groene Portretten: Snijkool

Snijkool (door sommigen ook wel bladkool genoemd) is mijn favoriete winterse groente en een gewas waar ik mij ieder jaar weer op verheug. De mooie, gekartelde losse bladeren groeien razendsnel en zijn ongelofelijk gezond.

Recept: Bishak, pasteitjes met pompoenvulling

Er is ongelofelijk veel te maken met pompoen, hun pitten en hun bloemen (de mannelijke welteverstaan, want die hebben na de bevruchting immers geen functie meer). Ik heb dit keer “Bishak” (pasteitjes met pompoenvulling) gemaakt, naar een recept uit mijn boek “De Joodse keuken” van Claudia Roden.

Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat denk je van wafels?

Recept: Kervelsoep

Ik ben inmiddels een trouwe fan van mijn moeder’s kervelsoeprecept, al smaakt mijn uitvoering natuurlijk bij lange na niet zo goed als die van haar. Mijn moeder kreeg het recept weer van mijn Belgische oma, dus het is een oudje en super eenvoudig!

Groene Portretten: Kervel

Sommige groenten, kruiden of fruit brengen herinneringen naar boven. Of het nou de geur is of de smaak, ze laten je een vakantie herbeleven, de eerste maaltijd met je geliefde of een moment uit je kindertijd. Ik heb dat met kervel, een kruid dat mij doet denken aan de kervelsoep die mijn moeder vroeger regelmatig maakte.

Eten uit de stadstuin: Venkel

Voor venkel zou je ieder jaar een plekje in de tuin moeten reserveren. De smaak van venkel uit de tuin is intens en pittig. Echt een groot verschil met venkel uit de winkel. En van de venkel uit de tuin kun je behalve de knol, ook het lekkere loof gebruiken!

Recept Kartoffelbrot

Recept: Kartoffelbrot Het is erg leuk om rassen te kweken die je niet in de winkel of op de markt kunt kopen en om daar dan nieuwe en onbekende recepten mee uit te proberen. Duits “Kartoffelbrot” bijvoorbeeld. Ik had het wel eens gegeten, maar nog nooit zelf gebakken....