Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Eten uit de stadstuin: Sla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.
Heb je niet veel zon op je balkon, dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten.

Groene Portretten: Sla

Als beginnend moestuinier is het bemoedigend om tijdens je eerste seizoen al wat successen te boeken. Er zijn een aantal groenten die daar bijzonder geschikt voor zijn omdat er weinig mis mee kan gaan. Sla hoort daar absoluut bij. Mij gaf het in ieder geval een enorme kick toen ik mijn allereerste zaailingen in mooie, groene kroppen zag veranderen. Om van de eerste oogst nog maar niet te spreken… wat smaakte dat anders dan de sla uit de supermarkt. Deze blaadjes glansden en waren knapperig en fris!

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste!

Recept: Rabarber en fijnspar crumble

Recept: Rabarber en fijnspar crumble.
In mei schieten de meeste naaldbomen lange knoppen uit, deze zijn nog zeer zacht en goed te verwerken. Een bijzondere smaak die je zelf ooit een keer moet beleven.

Eten uit de stadstuin: Aardpeer

Als er één tuinplant goed bij mij past dan is het de aardpeer! Ik zal je vertellen waarom. Als eerste en de belangrijkste reden: de smaak is voortreffelijk, nootachtig en in de verte lijkt het op artisjok. Zalig! En dan bijna het belangrijkste: je hoeft er helemaal niets voor de doen. Echt waar.

Groene portretten: Postelein

Achterop het pakje posteleinzaad in mijn koelkast staat “een oer-Hollands gezond en lekker product”. Gezond en lekker is het zeker, maar Hollands? “Zaai zomerpostelein vooral niet te vroeg” Zomerpostelein (Portulaca oleracea), met z’n langgerekte blaadjes, wordt sinds...