Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Recept: Verse rode zuurkool

Wil je een in de herfst geoogste, late rodekool zachter van smaak en beter verteerbaar maken, dan kun je aan de in smalle reepjes gesneden bladeren wat appelazijn en zout toevoegen en ze vervolgens 10 minuten stevig kneden (door sommige koks “masseren” genoemd). Het...

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste!

Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes

Die gewone rodekool, ik vind ‘m prachtig. Het matte, grijspaarse blad, met een blauwe zweem. Die buitenste, bruine bladeren, hier en daar aangevreten. Buitengewoon decoratief en echt een onderwerp voor een stilleven. Maar rodekool is niet alleen leuk voor kunstenaars, ook moestuiniers kunnen er alle kanten mee op.

Inspiratie voor de Kerstsalade

Kleur uit eigen tuin Het bijzondere van sla is dat je de seizoenen kunt volgen. Je mag spelen met kleur en je haalt uit je tuin eindeloze inspiratie. Waarom niet werken met een thema en een salade samenstellen per seizoen of gewoon voor een speciale gelegenheid. Laat...

Recept: Maissoep

Ik heb deze keer maissoep gemaakt van de kolven. De 4 maiskolven heb ik gekookt en er daarna de korrels afgesneden. Aan het overblijvende kookvocht (ongeveer een liter) heb ik een groentebouillonblokje toegevoegd en 3 grote aardappels (in kleine blokjes gesneden). Dit...

Recept: Fried Green Tomatoes

De meest bekende manier om pronkbonen te eten is dun en dwars gesneden en vervolgens gekookt en warm of koud geserveerd. Voor deze manier van bereiden oogst je de peulen jong en plat en voordat de bonen aan de binnenkant beginnen te groeien. Er zijn echter ook andere manieren om pronkbonen te bereiden die minstens even lekker zijn, zo niet lekkerder!

Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat denk je van wafels?

Recept: Pronkbonensalade

De meest bekende manier om pronkbonen te eten is dun en dwars gesneden en vervolgens gekookt en warm of koud geserveerd. Voor deze manier van bereiden oogst je de peulen jong en plat en voordat de bonen aan de binnenkant beginnen te groeien. Er zijn echter ook andere manieren om pronkbonen te bereiden die minstens even lekker zijn, zo niet lekkerder!

Pagina 1 van 912345...Minst recente »