Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten

De tuin komt langzaam uit zijn wintermodus. Ik ben weer bezig met de compost te verdelen over mijn groentevakken en van de eerste zaaisels zijn de groene blaadjes te zien. Kijken jullie ook reikhalzend uit naar die eerste, malse blaadjes sla? Ik zaai in februari altijd wat extra erwten, laat ze groeien in de vensterbank en verwerkt ze in allerlei gerechten.

Eten uit de stadstuin: Uien

Waarom zou je uien verbouwen als je voor een euro een net vol uien in de winkel kunt kopen? Dat lijkt een zinloze bezigheid, ik weet het! Maar ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het is bovendien erg makkelijk én het neemt nauwelijks ruimte in. Ook de bloeiende uien vind ik prachtig. De grote bloem bestaat uit allemaal kleine bloemen die je kunt gebruiken om gerechten te garneren. Genoeg redenen toch?!

Recept: Salsa Verde met tomatillo

De voornaamste toepassing van tomatillo’s is de verwerking tot groene saus of salsa verde. Deze saus is een van de basis ingrediënten in de Mexicaanse keuken, en kent een brede waaier van toepassingen vergelijkbaar met de Amerikaanse ketchup. Warm, koud, in combinatie met maïs, bonen, tortilla’s en chili’s.

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste!

Groene portretten: Zeekool

Wikipedia omschrijft zeekool als een “relatief nieuwe groente”. Vreemd, want de Engelse Mrs. Beeton geeft er in 1861 al een recept voor in haar kookboek. In de 18e en 19e eeuw was Crambe maritima, zoals deze groente genoemd wordt in het Latijn, in Engeland heel...

Boerenkool: verrassend anders

Ben je uitgekeken op de klassieke stamppot in talloze winterse variaties, dan wordt het misschien tijd voor een boerenkooltaart. Of: hoe maak je dat boerenkool eens verrassend anders op tafel komt. De smaak van boerenkool is niet echt uitgesproken en laat zich mooi combineren met aardappelen en ui. Voor een pittig accent gebruik je oude kaas en knoflook.

Recept: Salade met rauwe spruitjes

Recept:  Salade met rauwe spruitjes Het schrijven van dit artikel betekende natuurlijk wel dat ik in de keuken aan de slag moest met mijn alles behalve favoriete groente! Één ding was zeker: ik zou ze niet gaan koken. Want alleen al de weeë lucht van gekookte...