Hummus is een traditioneel Oosters recept waarbij erwten of bonen verwerkt worden tot een voedzame, pittige pasta. Deze overheerlijke hummus is bruikbaar als dipsaus maar ook perfect als gerecht op zich in combinatie met pasta, rijst, brood of aardappelen.
Hummus maken met tuinbonen
De meeste hummus recepten hebben kikkererwten als basis, in dit recept gebruiken we tuinbonen. Je kunt kiezen voor versgedopte tuinbonen voor een zomerse en lichte variant, of voor een stevige winterse versie met gedroogde bonen als basis.
Versgedopte tuinbonen moet je 10 minuten koken, gedroogde tuinbonen moet je eerst een nacht in water laten weken en vervolgens ongeveer een uur koken.
Ingrediënten
- 250 gr tuinbonen
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes look
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels tahin (sesampasta)
- 2 eetlepels fijngehakte koriander
- cayennepeper
- zout
- kookvocht van de bonen
Zo maak je het:
- Kook de tuinbonen en giet ze af en houd het kookvocht apart.
- Meng de tuinbonen met olijfolie, citroensap, fijngesnipperde look, tahin, cayennepeper en zout in een blender. Meng alles kort tot een stevige pasta met een ruwe structuur. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe. Gebruik extra kookvocht wanneer je er een dipsaus van wit maken.
- Serveer de hummus, royaal bestrooid met fijngesneden koriander, samen met sla, tomaat en brood, aardappelen of pasta.
Zo heb je in een handomdraai een heerlijk, sportief gerecht op tafel!
Meer inspiratie:
Moestuinbak maken
Zo maak je Pompoenwafels
Recept: Salade met asperges en tuinbonen
Stadstuinieren 2020-02 Tekst en fotografie: Peter Bauwens