Salade met asperges en tuinbonen - Stadstuinieren
recept

Salade met asperges en tuinbonen

Recept asperges

De Britse kook­boekschrijfster Jane Grigson vraagt zich in haar Vegetable book af waarom tuinders in hun moestuin wel rijen met kolen planten maar geen asperges kweken. En daarmee heeft ze een punt. Vers geoogste asperges zijn veel lekkerder dan uit de winkel en daarom verdienen ze een plekje in ieders moestuin.

Recept: Salade met asperges en tuinbonen

Dit heb je nodig:

  • 30 g pistachenoten
  • 500 g gedopte tuinbonen
  • 10-12 asperges
  • 1 kleine rode ui
  • 2 el cider azijn
  • 80 ml olijfolie
  • 40 g rucola
  • 3 takjes munt
  • 5-6 takjes dragon
  • zout en peper

Zo maak je het:

  1. Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat afkoelen en hak ze grof.
  2. Zet een pan met water op het vuur en voeg als het water kookt de tuinbonen toe. Kook de tuinbonen in 5 minuten beetgaar. Laat even afkoelen en dop ze nog een keertje (dubbeldoppen) tot je het groene boontje overhoudt.
  3. Verwijder de onderkant van de asperges en snijd ze in de lengte in dunne linten. Het mooiste resultaat krijg je door een mandoline te gebruiken. Blancheer de linten 1 minuut in kokend water.
  4. Snijd de ui fijn en doe samen met de azijn en olie in een kom. Voeg zout en peper toe en laat 10 minuten staan.
  5. Doe de tuinbonen, asperges, rucola, munt- en dragonblaadjes in een grote kom en schenk de dressing erover. Garneer met de gehakte pistachenoten.

Eet smakeljk!

Meer inspiratie:

Erwten, peulen en tuinbonen voorzaaien: Vlog
Recept: Soep met snijbiet
Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Vijgenboom in pot – Stadstuinieren

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek: Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren  – Tekst en fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close