Koolsalade - Coleslaw - Stadstuinieren
recept

Koolsalade – Coleslaw

Wittekool is nu populair als coleslaw en zuurkool maar dat is niet altijd het geval geweest. Kool werd een tijd lang gezien als boers en niet subtiel door zijn geur tijdens het koken. Kool is supergezond door het hoge gehalte aan vitamine C.

Wittekool combineert goed met wortel, ui en pittige kaas. Met de smaakmakers karwij, jeneverbes en dille kun je er een eigen draai aangeven.

Recept Koolsalade – Coleslaw

Dit is een basisrecept voor coleslaw. Voeg er naar smaak kruiden als peterselie of dille aan toe.  Of varieer met walnoten. Ook erg lekker!

Dit heb je nodig:

Voor de salade

  • kleine wittekool
    1 kleine winterwortel
    1 appel (Granny Smith)

Voor de dressing

  • 3 el mayonaise
    3 el inmaakvocht van augurken
    1 el Dijonmosterd
    1 el ciderazijn
    zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

  1. Halveer de wittekool en verwijder de harde kern. Halveer de helften nog een keer en  schaaf of snijd de kool fijn. Rasp de winterwortel en snijd de appel in julienne (zo groot als lucifers). Meng de groenten en appel in een kom.
  2. Maak de dressing door de alle ingrediënten te mengen. Dat gaat makkelijk met een staafmixer. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  3. Schenk de dressing over de salade en hussel door. Zet de salade 1-2 uur in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.

Meer inspiratie:

Eten uit de stadstuin: Wortelsalade
Boerenkool: verrassend anders
Koolrabi in de stadstuin
Rammenas Kweken
Romke van de Kaa – Hop in de stadstuin

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek: Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

 

Stadstuinieren 2018-04 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close