Koolrabi in de stadstuin - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Koolrabi in de stadstuin

Koolrabi

Koolrabi is misschien wel de grappigste plant in de moestuin. Hij heeft iets buitenaards. De kool groeit net boven de grond en hier en daar schieten er een paar stengels uit. Hij is er in het groen maar ook in het paars! Na het schillen is de paarse koolrabi trouwens wel wit.

“Koolrabi heeft een milde smaak en laat zich goed verwerken in een salade, gratin of roerbakgerecht”

Ondanks dat je de groente ook bij de grotere supermarkten kunt kopen, hoort hij toch bij de vergeten groente. Onterecht wat mij betreft want de smaak is verfijnd en hij is makkelijk te verwerken. Dat kun je van een schorseneer niet zeggen!
De koolrabi heeft een milde smaak, licht koolachtig en laat zich goed verwerken in een salade, gratin of roerbakgerecht. Je kunt de kool raspen, in julienne (lucifers) of carpaccio-plakjes snijden. Een paar uurtjes marineren is lekker en je kunt er ook kimchi van maken! En bij weinig tijd: combineren met remouladesaus en gebakken vis.

Koolrabi kweken

Zaai koolrabi vanaf juni buiten direct in de volle grond. Maak de grond los en werk er wat compost door. De plant heeft tijdens de groei namelijk flink wat stikstof nodig. Houd bij het zaaien rekening met een onderlinge afstand van ongeveer 30 cm. Je kunt koolrabi ook in april binnen of in een koude bak voorzaaien. Als de plantjes groot genoeg zijn, plant je ze half mei op de definitieve plek. Koolrabi kan last krijgen van de rupsen van het koolwitje en witte vlieg. Je kunt de planten daartegen beschermen met insectengaas.

Tip

Zaai je in de zomer? Let er dan op dat je regelmatig water geeft. De wortels van dit gewas groeien namelijk ondiep. Heeft je koolrabi te weinig water gehad dan kan de kool taai en vezelig worden en barsten.

Meer inspiratie:

Recept: Salade met koolrabi
Asperges telen: Zo doe je dat!
Recept: Pickles van meiraapjes
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2016-04 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close