Okra kweken en oogsten

Okra heeft wat extra aandacht nodig tijdens het kweken, maar dan heb je ook wat.
Okra (Abelmoschus esculentus) behoort tot de Malvaceae, een plantengroep waartoe het kaasjeskruid, de stokroos, krulmalva en heemst behoren. Al deze planten groeien uitstekend in ons klimaat en worden voor de opvallende bloemen, de voedzame bladeren of de bruikbare wortels geteeld.
Okra’s zijn gulzige planten die veel warmte en vocht willen. Dat is soms makkelijker te realiseren in een pot dan in de volle grond.
De planten bloeien vaak erg snel en dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar de bloei beperkt ook de verdere groei. Haal daarom de eerste bloemen weg zodra ze als knop herkenbaar zijn. Zo kunnen de planten eerst wat sterker worden, met meer blad uitgroeien.
Tegen begin augustus zullen je planten zo’n 25 tot 30 cm hoog zijn en al wat vertakkingen hebben gevormd. Je mag best genieten van de prachtige bloemen, maar let op, ze zijn enkel in de voormiddag helemaal open en bloeien één, hooguit twee dagen. Zodra de bloembladeren afvallen vormt zich de vrucht. Afhankelijk van de gekozen variëteit oogst je de vrucht zodra deze 5 tot 10 cm groot is. Grotere exemplaren worden snel houterig, taai, zitten al snel vol zaden en zijn dan nog nauwelijks eetbaar.
Bewaren van de vruchten gaat niet echt goed, dus meteen verwerken is de boodschap. De jonge vruchten kun je, mits goed verpakt, enkele dagen onderin de koelkast bewaren.
Door regelmatig en jong te oogsten stimuleer je de planten om nog meer vruchten aan te maken. Dagelijks controleren is dus heel belangrijk. Kwaliteit en productiviteit gaan hier dus samen.
De klassiek okra is licht tot donkergroen van kleur, maar er zijn mooie rode en roomwitte varianten. De vruchten kunnen kort en breed of elegant lang en wat gekruld zijn. Denk er wel telkens aan dat ze vooral jong geoogst moeten worden. Er zijn compacte groeiers met planten van 30 cm en grotere of hogere selecties van 75 tot 100 cm.
‘Clemson Spineless’ is de meest bekende met groene, langwerpige vruchten. ‘Burgundy’ heeft mooie rode tinten in de stengels en de vruchten en ‘Silver Queen’ geeft een zacht roomgeel resultaat. Deze drie variëteiten doen het prima onder glas, maar zijn minder geschikt om buiten te kweken.
Wil je okra buiten kweken? Kies dan voor de compactere selecties met kleinere vruchten zoals ‘Cajun Jewel’ en ‘Jambalaya’.
Niet alleen de vruchten, maar ook de bladeren, de zaden, de bloemknoppen en de bloemen zijn eetbaar. Alles kun je rauw, gestoofd, gebakken, gefrituurd, gedroogd en vermalen gebruiken. De zaden worden geperst tot olie en worden gebruikt net als bonen en zelfs verwerkt tot tofu. Gedroogd en gemalen blad kun je gebruiken als bindmiddel in soepen en sausen. Door het hoge slijmgehalte is okra helend en verzachtend bij maag- en darmproblemen.
Stadstuinieren 2019-04 Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!