Sojabonen kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Sojabonen kweken en oogsten

Sojabonen zaaien en oogsten Stadstuinieren

Sojabonen kun je eenvoudig zelf kweken. Als je start in mei kun jij straks ook sojabonen oogsten voor de allerlekkerste sojamelk.

 

Sojabonen zaaien

Voor het maken van je eigen sojamelk heb je natuurlijk sojabonen nodig. Sojabonen kun je eenvoudig zelf kweken. De planten vragen een vrij lang groeiseizoen, maar door de bonen midden mei voor te zaaien, ben je zeker op tijd.
Zaai twee bonen in een 5 cm verteerbare pot en zet deze pot op een warme plek op de vensterbank. Tegen eind mei, wanneer de jonge planten zo’n 5 tot 10 cm groot zijn, kunnen ze buiten worden uitgeplant.

Sojabonen kweken en verzorgen

De jonge sojaplanten kunnen op een zonnige plek worden uitgeplant. Plant ze per twee op 15 cm uit elkaar. Als vlinderbloemigen vragen de planten geen extra voeding.
Houd de grond rondom de jonge planten goed onkruidvrij door regelmatig te wieden en te schoffelen.
Om de planten mooi rechtop te houden is het raadzaam de planten een paar keer aan te aarden. Aanaarden doe je door de grond tegen de planten wat op te hogen.
Sojabonen worden tot ruim één meter hoog. Rond eind september verkleuren ze van frisgroen naar felgeel om tot een okerbruine tint af te rijpen. Dan wordt het stilaan tijd om de bonen te oogsten.

Sojabonen kweken en oogsten - Stadstuinieren

Van welke sojabonen maak je sojamelk?

Voor het gebruik voor sojamelk, sojakaas en tofoe kweek je de types met roomkleurige zaden en een wit hilum (dat kleine puntje op elke boon waarmee hij aan de peul vastzat).
Soja is wereldwijd een belangrijk gewas met honderden soorten en types van bonen. Hoog of laag, extra vroeg of super productief. Selecties voor sojaolie, voor veevoeder, als groenbemester…

Sojabonen oogsten en schonen

Je oogst de planten wanneer ze helemaal mooi gedroogd in de tuin staan. Je kunt ze in hun geheel onderaan afknippen met een snoeischaar en eventueel nog enkele dagen binnen laten nadrogen. Vervolgens rits je de peulen met de hand van de stengels. Leg de geoogste peulen in een mand of rooster en zet alles op de centrale verwarming of een andere goed geventileerde warme plek.
Na 24 uur zijn de peulen helemaal knapperig en droog, klaar om de zaden te oogsten.
Leg alle peulen in een grote bak en stamp ze met de voeten tot de zaden eruit komen. Onderaan liggen de zaden en bovenop de lege peulen. Die peulen kunnen goed gebruikt worden als mulch in de tuin.
De gedroogde zaden zijn zonder verdere behandeling onbeperkt houdbaar.

Sojabonen oogsten en schonen Stadstuinieren

Kun je sojabonen rauw verwerken en eten?

Sojabonen zijn net zoals alle bonen niet geschikt om rauw te eten vanwege de aanwezige giftige lectine. Dat geldt dus ook voor sojamelk, tofoe of Okara. Koken zorgt overigens ook voor een betere smaak en verteerbaarheid.

Meer inspiratie:

Zelf sojamelk maken
Recept: Zweedse bietensalade
De stadse moestuin van Sanne van Aperen
Vlog: Tuinkers zaaien

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2019-01 |Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close