Zweedse bietensalade - Stadstuinieren
recept

Zweedse bietensalade

In de keuken kun je met bieten alle kanten op. Van frisse salades tot koekjes. En van Oost-Europese borscht (soep) tot risotto. Bieten combineren goed met geitenkaas, sinaasappel en walnoten. Daarom is deze Zweedse bietensalade o zo heerlijk!

Dit heb je nodig voor de Zweedse bietensalade:

  •  3 bieten
  • 1 appel (Granny Smith)
  • 75 ml azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • scheutje balsamico azijn
  • peper en zout
  • bieslook

Zo maak je de Zweedse bietensalade:

  1. Boen eerst de bietjes schoon en snijd daarna het loof en de stelen van de bieten. Doe de bieten dan in een middelgrote pan met ruim water en kook vervolgens in 30 minuten gaar.
  2. Laat de bietjes afkoelen. Pel ze daarna en snijd ze in blokjes van 1 cm.
  3. Vervolgens maak je een marinade van de azijn, suiker en olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Schenk nu de marinade over de biet, dek af met plasticfolie, en laat de bieten zo 30 minuten marineren op kamertemperatuur.
  5. Schil de appel en snijd in blokjes van 1 cm.
  6. Laat de bietenblokjes uitlekken en meng daarna met de appel.
  7. Meng eerst de mayonaise met de crème fraîche en een scheutje balsamico azijn en roer dit vervolgens door de bieten- en appelblokjes.
  8. Breng tenslotte op smaak met zout en peper en zet in de koelkast. Serveer koud.

Garneer de bietensalade met wat fijngehakte bieslook. Eet smakelijk!

Meer inspiratie:

Ketchup van rode bieten
Tarte tatin met bieten
Koude preisoep
De moestuin in mei: Bieten kweken
Rode bieten pasta recept

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Online los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2020-02  Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close