Zelf plantaardig roomijs maken - met walnoten - Stadstuinieren
recept

Zelf plantaardig roomijs maken – met walnoten

Eerder schreef ik over het maken van plantaardige melk, walnotenmelk om precies te zijn. Een lezing van de Canadese voedingsdeskundige Sarah Britton had me op het idee gebracht en hoewel zij ook sprak over het maken van plantaardig ijs, had ik me daar nog niet aan gewaagd. Tot deze week!

“Ik wilde het liefst roomijs maken van eigen oogst”

Een recept moest ik echter nog vinden, en een ijsmachine had ik ook niet. En dat heb je allemaal nodig voor zoiets, toch? Een avond zoeken op Internet leverde verschillende recepten op. De een nog ingewikkelder dan de ander. Sommigen spraken over het toevoegen van kokos- of amandelmelk om een romig effect te bereiken, anderen adviseerden bindmiddelen zoals maïzena. Al deze ingrediënten heb ik in huis gehaald, net als een ijsmachine. Recept 1 mislukte faliekant: het resultaat leek meer op bedorven karnemelk dan op ijs. Recept 2 zorgde ervoor dat m’n gloednieuwe ijsmachine er de brui aan gaf en liet mij twijfelen aan het fenomeen “plantaardig roomijs” en aan mijzelf. Want hoe kon ik hier nou een artikel over schrijven?

Ik besloot het nog eens te proberen. Deze keer zonder ijsmachine, recept, kokosmelk of maïzena. Het stond me sowieso al tegen om deze melk te moeten gebruiken, want ik wilde het liefst roomijs maken van eigen oogst (of de oogst van de buurman). En wie heeft er hier nou een palmboom in de tuin? Niemand. Ik heb mij daarom beperkt tot de volgende ingrediënten: walnoten, aardbeien en een beetje water. Wat heerlijk roomijs heeft opgeleverd! In de volgende 3 stappen leg ik uit hoe je het maakt.

Ingrediënten:

  • 200 g walnoten (of hazelnoten)
  • 1 bak met water
  • scheutje water
  • 500 g aardbeien, frambozen of bramen

Zo maak je het plantaardige roomijs:

  1. Laat 200 gram walnoten een nacht lang weken in een bak met water. Je kunt natuurlijk ook hazelnoten gebruiken. Kies in ieder geval een noot waarvan je de smaak altijd al lekker hebt gevonden in ijsjes van de Italiaan. Let er echter wel op dat de noten ongezouten en ongebrand zijn.
  2. Giet het (bruin geworden) water de volgende dag af en spoel de noten goed schoon. Daarna doe je ze in een blender en voeg je er een klein scheutje water aan toe. Zet de blender aan en giet er steeds een beetje water bij, tot de noten en het water zijn veranderd in een witte substantie die de dikte heeft van Griekse yoghurt of kwark. Hoeveel water je hier precies voor nodig hebt is moeilijk te zeggen. Zet de blender een paar keer uit om de dikte te bekijken en beslis op basis daarvan hoeveel water er nog bij moet.
  3. Voeg 500 gram aardbeien, frambozen of bramen aan het mengsel toe en mix het tot een stevige, roze crème. Giet deze crème in een vorstbestendige bak en zet hem in de vriezer. Ik heb vervolgens om het kwartier flink in de bak geroerd. Regelmatig roeren zorgt er namelijk voor dat het ijs luchtig blijft. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de temperatuur in jouw vriezer. Je bent in ieder geval even aan de keuken gebonden, maar dan kun je jezelf en anderen wel op bijzonder lekker ijs trakteren!

Meer inspiratie

Groene walnoten oogsten
Recept: Walnotenpasta
Zelf plantaardige melk maken
Waterkefir uit de tuin
Vlog: Appels drogen
Wildplukken: Kastanjes
Moestuintips van Floor: Zaaitips voor de starter
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Spinaziepannenkoekjes maken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-04 Tekst en fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close