Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar! - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!

Moestuinplannen

Mooie moestuinplannen

Speciaal voor Stadstuinieren heeft Peter Bauwens zes moestuinplannen van precies één vierkante meter gemaakt. Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt kies je het aantal tuintjes dat je lekker vindt. Een mooie moestuin met vaste groenten wordt zo een fluitje van een cent.

Bakken, balkon of moestuin

Iedereen wil een moestuin en dat is prima. Alleen heeft niet iedereen de tijd en plaats voor een ‘klassieke’ moestuin vol rijen planten, voor geduldig zaaien, verspenen, wieden, uitdunnen, water geven, op tijd oogsten… Maar gelukkig zijn er verschillende opties om toch iets van een moestuin te hebben en wat lekkers te kunnen oogsten.
Met de juiste moestuinplannen en de juiste keuze van gewassen kun je in bakken kweken, op een balkon of de voortuin in gebruik nemen. Een vierkante-meter-tuin starten of met enkele mensen samen een moestuin beginnen. Maar als je echt helemaal alleen op een klein oppervlak een eetbare tuin wil maken met weinig werk, dan vormen vaste groenten een handige oplossing.

Vaste groenten in de moestuin

De meeste groenten zijn eenjarig, maar er zijn ook enkele opvallende uitzonderingen. Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien of plantgoed moet aankopen en die jarenlang gewoon op dezelfde plaats in de tuin een opvallende oogst geven. Het zijn vaak sterke planten die naast het eetbare ook een mooie sierwaarde in hun bladeren, groeiwijze, bloei en oogst geven. Doordat ze ‘vast’ zijn, kun je tussen de planten een mooie bodembedekking aanbrengen zodat je tuin onkruidvrij blijft en je verder ook niet hoeft te schoffelen en minder water moet geven.
In deze moestuinplannen staan de mooiste vaste groenten: Tuin 1, Tuin 2, Tuin 3, Tuin 4, Tuin 5, Tuin 6

“Moestuinplannen. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!”

Vaste planten moestuin

Waarom moet je de bodem bedekken?

Voordelen van een bedekte bodem:

Je grond afdekken heeft een hele reeks voordelen. Je hebt nauwelijks onkruid, je houdt vocht en voeding beter vast en je tuingrond is beschermd tegen gure wind, vorst, felle zon… Onder zo’n laag organisch materiaal barst het van het bodemleven, met massa’s regenwormen en microbacterieel leven. De laag wordt onderaan afgebroken, dus je moet ‘m wel regelmatig opnieuw een beetje aanvullen. De planten die je kweekt, hebben natuurlijk af en toe wat extra voeding nodig. Dat los je op door vloeibare plantenvoeding (bijvoorbeeld brandnetelgier) te gebruiken. Die giet je gewoon door de laag heen.

Materialen om de bodem te bedekken:

Je hebt een hele reeks bodembedekkende materialen. Vlas- en stro-korrels, cacaodoppen, schors- en houthaksel, gazonmaaisel, bladeren, schelpen… Elk van die materialen heeft bepaalde eigenschappen. Houd er rekening mee dat de meesten bij het langzaam verteren wat stikstof uit de grond zullen ‘roven’ en dat je dus af en toe (maandelijks) wat extra plantenvoeding voor je planten en bedekking zult moeten geven. Alleen bij het gebruik van cacaodoppen is dat niet nodig, omdat die op zich al voldoende voeding bevatten. Stro en schors werken een beetje verzurend, dus zul je eenmaal per jaar wat kalk moeten toevoegen.

Voorbereiding van de grond

Voordat je de moestuinplannen gaat toepassen is het belangrijk dat je de grond goed in orde maakt. Een tuin met vaste planten blijft immers jaren staan. Zorg voor voldoende humus en een stevige basis-voeding in de vorm van compost. Let op dat je een goede drainage hebt, zeker op zware grond. Even goed diep losmaken en vooral alle wortelonkruiden verwijderen is belangrijk. Zoiets vraagt even aanpakken, maar voor een tuintje van 1 vierkante meter valt zoiets best mee. Leg je het tuintje aan in een grasveld, zorg dan meteen voor een rand begrenzing (houten planken, rubberen kantboord) zodat het gras niet in je tuin gaat groeien en je daar verder geen omkijken naar hebt.

De moestuinplannen

We stellen hier zes voorbeeldtuintjes, moestuinplannen, voor die elk precies één vierkante meter ruimte innemen. Heb je meer plaats, dan gebruik je gewoon twee of meer ontwerpjes. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!
Elke mini-tuin krijgt één centrale basisgroente. Rond dit gewas komt een rij met groenten in een contrasterende bladvorm. En als derde keuze komen planten die minder plaats nemen, maar extra bloei en oogst geven. Bollen zoals ui en knoflook zijn ideaal.
Naar gelang je grondsoort zal je tuintje hoger, voller en sneller groeien. Ook vaste groenten groeien niet allemaal in één seizoen tot hun uiteindelijke omvang uit. Maar op het eind van het tweede jaar zal je mini-vaste-groenten-tuin helemaal gevuld zijn. Klik op onderstaande links voor jarenlang tuin- en oogstplezier!

De moestuinplannen:

Tuin 1, Tuin 2, Tuin 3, Tuin 4, Tuin 5, Tuin 6

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close