Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 1 - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 1

Moestuinplan met vaste groenten

Speciaal voor Stadstuinieren heeft Peter Bauwens zes moestuinplannen van precies één vierkante meter gemaakt. Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt kies je het aantal tuintjes dat je lekker vindt. Een mooie moestuin met vaste groenten wordt zo een fluitje van een cent.

Vaste groenten in de moestuin

De ontwerpen

Hieronder zie je de eerste van zes voorbeeldtuintjes voor die elk precies één vierkante meter ruimte innemen. Heb je meer plaats, dan gebruik je gewoon twee of meer ontwerpjes. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!
Elke mini-tuin krijgt één centrale basisgroente. Rond dit gewas komt een rij met groenten in een contrasterende bladvorm. En als derde keuze komen planten die minder plaats nemen, maar extra bloei en oogst geven. Bollen zoals ui en knoflook zijn ideaal. De andere tuintjes vind je onder deze links:  Tuin 2, Tuin 3, Tuin 4, Tuin 5 en Tuin 6

“Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!”


Tuin 1

1 x eeuwig moes (Brassica oleracea)
12 x olifantenlook (Allium ampeloprasum)
4 x roomse kervel (Myrrhis odorata)

 

Eeuwig moes

Eeuwig moes is het schoolvoorbeeld van vaste groenten. Het is een sterk groeiende meerjarige en winterharde bladkool of boerenkool die in één seizoen uit kan groeien tot een fikse bolvorm van 50 tot 75 cm hoog en breed. We promoten de planten vaak als de buxus van de moestuin en ze staan dan ook vrijwel het hele jaar rond groen in de tuin met honderden kleine stevige bladeren. In het voorjaar frisgroen, in de herfst met een beetje paarse en gele tinten. Je kunt de planten, net als buxus, in de gewenste vorm of omvang knippen.

Roomse kervel

We combineren het eeuwig moes met Roomse kervel. Prachtige, sterke vaste planten die vanaf het vroege voorjaar elk jaar tevoorschijn komen. Ze hebben zachtgroene varenachtige bladeren boordevol zoete anijssmaak. In de voorzomer verschijnen de schermen vol kleine witte bloemen, gevolgd door groene, eetbare zaden met een sterke drop-smaak. Na de bloei alles afknippen en de planten beginnen vrolijk opnieuw met vers blad tot diep in de herfst.

Olifantenlook

Tussen al dit forse bladgeweld plant je bollen van olifantenlook. Die komen laat in de herfst en vooral in het vroege voorjaar als dikke prei-stengels te voorschijn. Midden in de zomer bloeien ze tot anderhalve meter hoog tussen de roomse kervel en de eeuwig moes uit. Na de bloei oogst je een deel van de knollen, maar je kunt ook in het voorjaar enkele dikke groene stengels uittrekken of afknippen voor gebruik.

Zelf ontwerpen?

Er is nog veel meer keuze aan vaste groenten. Rabarber, aardpeer, molsla, zeevenkel, schorseneer, bieslook, Brave Hendrik, tuinzuring… ze zijn allemaal bruikbaar als onderdeel van zo’n vaste opbrengsttuin!


Meer inspiratie:

Vijgen kweken en oogsten
Frambozen snoeien – Zo doe je dat
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Vlog: Bessen snoeien – Bessen oogsten

De andere tuintjes vind je hier:

Tuin 2, Tuin 3, Tuin 4, Tuin 5 en Tuin 6

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close