Bodem bewerken met Grelinette of woelvork - Stadstuinieren
Moestuin

Bodem bewerken met Grelinette of woelvork

Bodem bewerken met grelinette of woelvork

Grelinette, bodem bewerken

Een Grelinette of woelvork is een ergonomisch tuingereedschap dat je rug en gewrichten minder belast en het bodemleven spaart. Het werkt snel en efficiënt. Met een woelvork of Grelinette is het ook eenvoudiger om het onkruid en de gewasresten te verwijderen.

 

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Bodem bewerken met een Grelinette of woelvork

Het is altijd een veel besproken thema onder moestuiniers: de bodem spitten of de bodem helemaal niet bewerken.
Ik heb een tussenvorm; ik bewerk de grond met een grelinette, woelvork, waardoor de grond die onder ligt onder blijft, en de grond die bovenaan is, bovenaan blijft.
Het is een manier om in het voorjaar één keer de onkruiden goed te kunnen wieden, want de worteltjes komen met een Grelinette heel mooi los. Je komt ook automatisch wat gewasresten tegen, vergeten stukjes prei of wortel of dat soort zaken, dus dat is voor mij een reden om het te doen.
Hier zie je dat je de bolletjes of restjes knoflook, die ben ik vergeten, er makkelijk uit kunt halen.
Nadat de onkruiden verwijderd zijn gaat er compost of mest op en dan laat ik de bodem verder met rust.

Welke Grelinette kies je?

Het mooie van de grelinette vind ik dat die maar weinig van je rug vraagt. Door de overbrenging met die lange handvaten, kracht maal arm, heb je heel veel kracht op de grond, maar vraag het heel weinig van je rug.

Zelf gebruik ik een heel zware en brede grelinette met een werkbreedte van 70 centimeter. Dat past goed bij mijn bedjes van 80 centimeter, maar ze zijn er in heel veel verschillende breedtes.
Het belangrijkste vind ik dat je handvaten hebt die links en rechts langs je lichaam kunnen.
Je ziet ze ook wel met een centrale as omhoog en een horizontaal handvat, maar dan moet je altijd naar achter stappen en dieper bukken, dat vind ik onhandig.
Een brede grelinette is natuurlijk wel echt een sportschool in het groen, maar het werkt wel lekker snel! Een grelinette is een geweldig handig gereedschap, maar het blijft wel werken!

Meer inspiratie:

Aardappelen kweken
De bodem bedekken in de winter – Vlog
Zo maak je een wormenbak
Start je moestuin: De bodem
Top 10 pepers: in potten of volle grond

 

logo
Sluiten
close