Vlog: Stekken salie, lavendel en verveine - Stadstuinieren
Moestuin

Vlog: Stekken salie, lavendel en verveine

Zo stek je planten

Wil je graag je favoriete kruiden en andere gewassen vermeerderen? Dan is de zomerperiode, met name de maanden juni, juli en augustus, een uitstekende tijd om te stekken. Het goede nieuws is dat het stekken van planten zoals verveine, salie, lavendel, munt en zelfs basilicum vrij eenvoudig kan zijn.

Planten vermeerderen door stekken

In deze vlog kun je zien hoe eenvoudig het is om je planten te vermeerderen.

Verveine stek ik omdat het mijn favoriete plant is voor het maken van kruidenthee. Omdat deze plant vaak bevriest in de winter, is het handig om regelmatig nieuwe stekken te maken. Ook voor de mooie Salvia microphylla is het stekken ook een interessante optie, daar kun je er nooit genoeg van hebben.

Zo ga je te werk:

  1. Het stekproces begint met het nemen van scheuten van de moederplant. Het is belangrijk om de juiste knoop te kiezen waar wortels kunnen groeien. In de vlog kun je goed zien hoe je dat doet. Vervolgens verwijder je de onderste blaadjes om de stekjes klaar te maken voor het stekken.
  2. Je kunt prima gewone potgrond gebruiken, maar speciale zaai- en stekgrond kan natuurlijk ook. Nadat je een gaatje in de grond hebt gemaakt, plaats je de stekjes erin. Zorg dat ze goed omgeven zijn door aarde. Als extra stimulans voor wortelgroei, kun je stekpoeder gebruiken.
  3. Na het plaatsen van de scheutjes in de grond, is het raadzaam een kapje of een plastic zak over de pot te plaatsen. Dit zorgt voor voldoende luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk omdat de plantjes nog geen wortels hebben. Zorg er verder voor dat de bodem goed vochtig blijft, maar zeker niet te nat. Als de binnenkant van de kap beslagen is, zit het met de vochtigheid meestal wel goed.
  4. Zet de bak op een lichte plaats maar vermijd direct zonlicht.
  5. Geduld is essentieel bij het stekken. Na ongeveer vier weken zouden de stekjes nieuwe wortels moeten hebben ontwikkeld. Op dat moment kun je het kapje verwijderen en de planten laten wennen aan de lagere temperatuur. Vergeet niet om de bodem steeds vochtig te houden.
  6. Zodra de nieuwe planten wat gegroeid zijn, kunnen ze dan naar hun definitieve plaats verhuizen.

Zo simpel is het dus. Veel succes met je stekavontuur!

 

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

logo
Sluiten
close