Start je moestuin: De bodem - Stadstuinieren
Moestuin

Start je moestuin: De bodem

Kleigrond geef je het best in de herfst compost

De bodem

Je kan gaan meten en schetsen, maar zorg dat je bodem(vruchtbaarheid) in orde is, vóórdat je echt gaat aanleggen en indelen. Want welke vorm je ook kiest, je groenten en kruiden hebben straks voldoende voedingsstoffen nodig om te groeien en gezond te blijven. Planten die ‘te arm staan’ zijn vaak gevoeliger voor ziekten, bloeien minder en geven minder oogst. Daarbij moet de grond ook nog voldoende vocht vast kunnen houden, terwijl te veel water juist moet weg kunnen, zodat je wortels niet ‘verdrinken’.

 

Wat jouw grond nodig heeft om je moestuin een goede start te geven hangt af van de grondsoort en de uitgangssituatie van de grond nu. Het gaat om de juiste verhouding tussen bodemdeeltjes, lucht, vocht, organisch materiaal en voedingstoffen.

Moestuin op kleigrond

Kleigrond is kleverig en rijk, moeilijk doordringbaar voor wortels en water blijft er vaak op staan. Bij deze grond voeg je het beste compost of ander organisch materiaal toe om meer lucht in de grond te brengen.

Moestuin op veengrond

Veengrond bestaat uit samengeperste plantenresten en kan, net als een spons, veel water vasthouden. Omdat plantenwortels niet kunnen zwemmen en zuurstof nodig hebben, is vaak drainage en ophogen met tuingrond nodig.

Löss gronden

In Zuid-Limburg zijn ook Löss gronden, die bestaan uit fijnere zandkorrels met kleine poriën. Deze grond lijkt kleiachtig, maar is niet plakkerig. Het is een vruchtbare grond die goed vocht vasthoudt.

Belangrijke factoren voor gezonde plantengroei

–  Bodemstructuur
–  Zuurgraad
–  Voedingsstoffen
–  Gezond bodemleven

Hoe kun je de bodem verbeteren?

Compost
Compost verbetert de structuur van zandgrond en zorgt dat vocht beter wordt vastgehouden. Kleigrond wordt luchtiger door compost en beter bewerkbaar. Je geeft kleigrond het best in de herfst compost, en zandgrond in het voorjaar. Hark een laagje van een centimeter of twee uit over de kale grond, of tussen je planten. In compost zit, naast wat voeding, veel organische stof, wat het bodemleven stimuleert.

Je kan het bodemleven extra voeden, door zomers regelmatig een dun laagje vers gemaaid gras uit te strooien of licht onder te werken. Wormen zijn hier dol op!

Mulch
Mulch is een luchtige laag organisch materiaal dat je over de grond verspreidt, zoals houtsnippers, stro, compost of champost of met een los laagje vers gras. Een goede mulch verbetert de grond, houdt de groei van onkruid wat tegen en beschermt in de zomer tegen verdamping uit de grond.

Mest
Dierlijke mest, zoals gedroogde koemest, bevat meer voedingsstoffen dan compost. Gebruik je stalmest, dan laat je dat het best een jaar ‘rijpen’ of composteren, zodat het je planten niet beschadigd. Net als bij compost bemest je zandgrond in het voorjaar, zodat de voedingstoffen in de winter niet wegspoelen, en kleigrond in de herfst.

Extra meststoffen
In sommige tuinen is het nodig om een aantal voedingstoffen aan te vullen met basaltmeel, lavameel, bentoniet of met beender- en bloedmeel. Gebruik je liever geen dierlijke resten in je tuin, dan zijn er plantaardige mestkorrels op basis van reststoffen van suiker- en bierproductie of soja-verwerking.

Kalk
Kalkmeststof is een belangrijk voedingselement en verbetert de grond. Het verhoogt de zuurgraad van de grond en maakt dat bepaalde voedingsstoffen beschikbaar komen voor de plant. De meeste planten groeien het best in een grond met een PH waarde tussen 5,5 en 7,5. Op zandgrond kan teveel kalk de voorraad organische stof te snel doen afbreken. In een tuincentrum kan je eenvoudig de zuurgraad van de grond (laten) bepalen, zodat je weet hoeveel kalk nodig is.

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-06 Tekst: Taco IJzerman

logo
Sluiten
close