Compost maken - Lasagne methode - Stadstuinieren
Moestuin

Compost maken – Lasagne methode

Composteren volgens de lasagne methode Stadstuinieren

Compost maken – Lasagne methode

Er zijn veel verschillende manieren om compost te maken. De basis is een goede menging van bruin materiaal (koolstofrijk en structuurrijk), groen materiaal (energierijk en stikstofrijk) en voldoende vocht.
In deze vlog laat ik je zien hoe ik een composthoop opbouw in laagjes. Ook wel de lasagne methode genoemd.

-Onderaan dit artikel vind je de transcriptie-

Meer inspiratie:

Zo maak je een wormenbak
Wormenbak: Zet wormen aan het werk!
Moestuinbakken – Zo maak je dat – Vlog
Chilipepers kweken – Zaden oogsten
Chinese kool en paksoi

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Transcriptie:

Compost maken volgens de lasagne methode

Ik ben weer even met de compost bezig en het is misschien wel leuk om jullie te vertellen hoe ik dat doe! Het verhaal ‘compost’ zit vol met overtuigingen en mythen en gewoonten. Heel veel mensen zeggen dat het op een bepaalde manier moet, maar ik heb toch al een heleboel verschillende manieren heel goed zien werken.

Bruin en groen materiaal

Het belangrijkste bij het maken van compost is de afwisseling van structuurrijk/koolstofrijk materiaal, dat noemen we bruin materiaal, en energierijk levend materiaal, oftewel groen materiaal.
Groen materiaal geeft energie aan de diertjes die voor de vertering zorgen. Bruin materiaal zorgt ervoor dat de compost een structuurrijke massa wordt en dat is weer goed voor je grondstructuur straks.
Door de goede combinatie worden de voedingsstoffen die vrijkomen vastgehouden in de compost en die regenen er niet uit, maar komen ten goede aan je gewassen.

Hier ligt een hoopje met vrij grof materiaal, waaronder het loof van aardappels en allerlei onkruid. Daarop ligt dan blad van de gepelde maïs die ik twee weken terug heb geoogst. Hier heb ik gesnipperde stengels van de maïs en dan is daar nog een kruiwagentje met alles wat niet door de versnipperaar ging. Het blad van de gesnoeide pruim, van de kers, maar dus ook van de maïs en dat is om de hoop luchtig te houden.

Het materiaal dat ik gisteren versnipperd heb broeit al lekker, dat lag achterin mijn bus. Ja, dat wordt echt al warm en daar komt het vocht uit. Als ik dat meng met het wat drogere spul wordt de compost ook lekker warm. Die warmte komt door alle kleine beestjes die hiervan eten. Ze eten van het groene, voedselrijke materiaal en in hun enthousiasme nemen ze dan het bruine materiaal mee. Ze eten het op en verteren het. Door die vertering wordt de compost warm.

Leven in de composthoop

Nu was hij me te snel af… Maar het mooie was dat ik net al meteen een worm ontdekte! Dit zijn echte aard- en compostwormen.
Ik zag zojuist allemaal klein gekrioel en dat gaat nu natuurlijk vanwege het zonlicht meteen weg
Als je dit kon voelen, dit is nat, een beetje warm en duidelijk aan het composteren. Het materiaal wordt dus omgezet door die dieren.

Onkruid

Door de warmte die in de compost wordt opgebouwd zullen veel onkruidzaden sterven. Mochten ze gaan ontkiemen dan sterven ze daarna wegens gebrek aan zonlicht of ze sterven vanwege het feit dat ze weer meteen opgegeten worden. Ideale compost is compost die onkruidvrij is, waar nog wel je voedingsstoffen inzitten en die voldoende structuur geeft aan de grond.

De opbouw van de composthoop

Ik zet de composthoop vierkant op, dus niet met een driehoek, omdat het zeker in de zomer belangrijk is dat hij voldoende vocht houdt. Wat ga ik nu doen: ik ga die verschillende soorten mengen, als een lasagne, zeg maar. Niet echt met een hele grote theorie erachter, maar zo dat het zich afwisselt.

Het grove materiaal, dus de maïsbladeren, heb ik onderaan gelegd en daarop heb ik het bruine materiaal wat uitgevlakt. Daarop gaat dan een laag met energierijke snippers, een beetje luchtig materiaal. Dan weer een bruine laag en weer een laag met snippers. Verse snippers, van onder andere die maïs. Nu leg ik er los materiaal op en dan doe ik het overnieuw: bruin, snippers en dan weer los materiaal.

Daarna geef ik eerst water om zeker te weten dat er, ook in de kern van de composthoop, voldoende water beschikbaar is voor de beestjes die alles aan het verteren zijn. Als je zorgt dat die kern van je composthoop vochtig is, gaan de processen gewoon veel sneller. Na een halfuurtje stapelen, mengen en verspreiden, heb ik een soort broodje. Een lasagne zonder schaal, met zo recht mogelijke zijkanten.

Composthoop afdekken

Straks geef ik de composthoop opnieuw water en daarna bedek ik hem met compostdoek. Wanneer je een schaduwrijke plek hebt, is dat compostdoek niet nodig, maar hier vind ik het handig. Het doek zorgt ervoor dat de composthoop niet uitdroogt door de zon, de warmte en de wind. Zo blijft al dat nuttige vocht in die hoop beter bewaard, waardoor het sneller kan composteren en omgezet kan worden.
De composthoop is nu ongeveer tot onderaan mijn knie. Dit zal wel goed gaan. Over een paar weken zal ik laten zien wat het wordt op deze manier!

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

logo
Sluiten
close