Chilipepers kweken - augustus - Zaden oogsten - Stadstuinieren
artikel

Chilipepers kweken – augustus – Zaden oogsten

Peperzaden isoleren

Chilipepers – zaden oogsten

De pepers beginnen langzaam rijp te worden. Om dat te bevorderen, heb ik ook wekelijks nog wat vloeibare mest toegevoegd aan het water.  De grote oogst moet echter nog komen en daar verwacht ik in de volgende blog meer over te kunnen vertellen. Ik ben echter ook al geruime tijd bezig geweest om zaden te isoleren, die ik dan volgend jaar kan gebruiken en daarover geef ik in deze blog meer uitleg. Het loont namelijk echt de moeite om dit zelf te doen, omdat je dan de kwaliteit volledig zelf in handen hebt. Bij zaden die online worden aangeboden wil dit namelijk nogal eens tegenvallen.

‘Selecteer bij de soorten die je volgend jaar weer wilt zaaien, enkele nog gesloten bloemen en plaats daar een gripzakje overheen’

Zaadvaste peperzaden oogsten Stadstuinieren

Zaden isoleren

  1. Selecteer bij alle soorten, die je volgend jaar weer wilt zaaien, enkele nog gesloten bloemen en plaats daar een gripzakje overheen. Sluit dat zakje voorzichtig aan weerskanten van het steeltje. Dit is om kruisbestuiving te voorkomen. Zodra de bloem zich opent, zal deze zich door beweging vrij snel zelf bevruchten.
  2. Op het moment dat de bloemkroon loslaat, zie je dat zich daaronder al een pepertje begint te vormen. Knip dan het zakje door om de peper meer ruimte te geven. Het restant van het zakje laat je zitten zodat je weet dat dit de peper is waar je het zaad van wilt oogsten.
  3. De periode tussen de bevruchting en het rijp worden van de peper kan nogal lang duren. Heb dus geduld. Pas wanneer de peper helemaal rijp is, kunnen de zaden geoogst worden.

Chilipepers –  Zaden oogsten en bewaren

  • Snijd de peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schraap dan voorzichtig met een mes alle zaden eraf. Het is altijd aan te bevelen om handschoenen aan te trekken. Wanneer je met de zaden en zaadlijsten in aanraking komt is het belangrijk contact met het gezicht te vermijden. De stof die de pittigheid veroorzaakt (capsaïcine), kan ook makkelijk huidirritatie en vooral irritatie aan de ogen veroorzaken. Dat merk je zelfs al bij relatief milde pepers.
  • Verzamel alle zaden en gooi ze in een beker water. De zaden die blijven drijven kan je eraf scheppen. Deze zijn waarschijnlijk niet kiemkrachtig of erg zwak. De zaden die naar de bodem zakken zeef je er vervolgens uit.
  • Spreid de zaden uit over keukenpapier en laat ze 24 uur drogen. De zaden worden dan gelig.
  • Verpak de gedroogde zaden luchtdicht, label de verpakking en zet ze donker weg. Je kan ze dan het volgende seizoen gebruiken.

Zaden oogsten uit peper Zaden selecteren Stadstuinieren

Begin op tijd met pepers isoleren

Het is belangrijk op tijd te beginnen met het isoleren van de pepers. De plant kan de bloemen, die je hebt geselecteerd nog wel eens laten vallen en dan moet je opnieuw beginnen. Ook duurt het bij veel pepers behoorlijk lang voordat ze rijp worden. Augustus is het in veel gevallen al te laat om met het isoleren te beginnen, maar je kunt ook biologische pepers op een markt kopen en daar de zaden van oogsten. Er is dan wel meer kans op een kruising, maar vaak lukt het er exact dezelfde peper mee te kweken. Zaden van chilipepers oogsten is dus, zelfs van gekochte pepers, de moeite waard om te proberen. Volgend jaar kun je dan op tijd beginnen met het isoleren van je eigen pepers.

Meer inspiratie:

Chilipepers kweken: Toppen en isoleren
Zelf zaden oogsten
Het verschil tussen eenjarige en tweejarige planten
Peperplanten laten overwinteren
Tomaten drogen – Zo doe je dat

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren Blog augustus 2022 – Tekst: Bart Schepens

logo
Sluiten
close