Chilipepers kweken – juni
Het tweede weekend van mei heb ik gekozen om alle planten buiten in de volle grond te plaatsen. Zoals ik in mijn vorige blog heb beschreven, hebben ze van tevoren ruim de tijd gehad om af te harden. In deze vlog vertel ik je waarom ik de bloemen verwijder en sommige isoleer.
Voordat ik de planten in de volle grond zet, plaats ik ze eerst volgens het grondplan in de moestuin. Zo kan ik zien of het allemaal wel zo mooi uitkomt, als ik bedacht had. Uiteindelijk heb ik de hete peperplanten (Fatalii, Scotch Bonnet en Red Dominica) toch naar de voorste rij verplaatst. Dit is grond die al wat langer bemest is en waar je wat beter bij kan komen met bijvoorbeeld een grondfrees. In de kas heb ik het Thai Chiliplantje direct in de grond gezet als vervanging voor de Red Savina die was overleden.
‘Hier staat zo’n beetje het hele spectrum van mild tot superheet’
Chilipepers uitplanten
Het in de volle grond planten vind ik niet het meest leuke werk, maar ik ben er wel achter gekomen dat je een stuk makkelijker kan graven als je eerst een gaatje maakt met een grondboor. Op sommige plekken was de grond toch nog redelijk vast. Vooral als je wat dieper komt. Ik graaf dan zover tot de pot gelijk zit met de grond, dan druk ik de grond aan en giet meteen wat water erover, zodat alles weer goed aansluit op de kluit.
Bloemen verwijderen
Tot aan het uitplanten van de chilipepers heb ik steeds de bloemen verwijderd en de onderzijde van de plant gesnoeid. Door de bloemen er steeds uit te halen, krijg je uiteindelijk een grotere plant, met meer vertakkingen en uiteindelijk meer pepers. Die eerste bloemen laat de plant uiteindelijk toch vaak vallen Ook is het verplaatsen naar de volle grond altijd stressvol en je wil op dat moment al een sterke plant hebben.
Bladeren chilipeper verwijderen
De bladeren aan de onderzijde van de stam verwijder ik tot een cm of 20 á 30. Door het blad te verwijderen voorkom je dat daar veel vocht en vuiligheid blijft zitten door opspattend water. Dit kan in een nat seizoen namelijk voor virusinfecties en schimmels zorgen.
Chilipepers toppen
Toppen om zijwaartse groei te bevorderen doe ik alleen bij planten die topzwaar dreigen te worden, omdat ze te snel de hoogte in gaan. Om er op de lange termijn meer pepers aan te krijgen is naar mijn idee het groeiseizoen te kort.
Grond bemesten
Na een aantal weken heb ik de grond bemest met kieserietkorrels. Dit is een bijproduct uit de zoutindustrie en mag ook in de biologische landbouw gebruikt worden. Het is een goede bron van magnesium en dat kan de plant goed gebruiken om extra bladgroen aan te maken. Dat is belangrijk op het moment dat de plant veel meer UV-straling ontvangt. Ook verbetert het de weerstand van de plant. Ik strooi gewoon een handje rondom de basis van iedere plant.
Hoe voorkom je kruisbestuiving bij chilipepers?
Wat me na een paar weken ook al opviel was dat veel planten hun bloemknoppen goed bleven behouden en er hier en daar alweer pepers begonnen te groeien. Ik ben toen ook al meteen begonnen met het isoleren van pepers voor het seizoen van volgend jaar. Dit doe ik door over een nog dichte bloem een gripzakje te plaatsen en voorzichtig aan te drukken richting de steel. Als de bloem zichzelf dan bevrucht heeft en de peper onder de bloem begint te groeien, knip ik het zakje open. Ik weet dan dat ik die peper, als hij helemaal rijp wordt, kan gebruiken om zaden te oogsten. Je voorkomt dan het jaar erop verrassingen als gevolg kruisbestuiving.
Meer inspiratie:
Top 10 pepers: in potten of volle grond
Courgette kweken: van zaaien tot oogsten
Knoflook kweken in een pot: knoflook planten
Eetbare paddenstoelen kweken
Stadstuinieren Blog juni 2022 – Tekst: Bart Schepens