Chilipepers kweken - mei - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Chilipepers kweken – mei

Chilipeper-afharden-Stadstuinieren

Chilipepers kweken – mei

Op het moment dat ik aan deze blog begon, was ik al een heel eind op weg met het opkweken van de peperplanten. In totaal heb ik 16 soorten pepers binnen opgekweekt.

Hier staat zo’n beetje het hele spectrum van mild (Jalapenõ, Aji Panca) tot superheet (Carolina Reaper). Het opkweken gebeurt eerst met een LED kweeklamp. Als de zaailingen groot genoeg zijn, komen ze in de serre te staan, waar behoorlijk veel lichtinval is. Ik maak ieder jaar voor mezelf ook een plattegrond zodat ik overzichtelijk heb hoe ik alles wil verdelen.

‘Hier staat zo’n beetje het hele spectrum van mild tot superheet’

Pepers afharden in de kas

Half april met het mooie weer, had ik al drie Carolina Reapers en drie Red Savina planten overgezet naar de kas om af te harden. Dat wil zeggen gecontroleerd laten wennen aan een ander klimaat (temperatuur, luchtvochtigheid en vooral UV). Een van de Red Savina’s werd helaas ziek en heeft het niet meer gered. De overige vijf planten heb ik eind april definitief in de grond gezet. Wel zette ik er de eerste paar weken ’s avonds nog een grote pot overheen, omdat het toch nog behoorlijk koud werd ’s nachts. De afgevallen Red Savina wordt vervangen door een Thai Chili plantje waar ik er maar een van heb.

Chilipepers afharden buiten

De overige planten heb ik begin mei alvast naar buiten gedaan om af te harden. Dit is wat kritischer dan in de kas, omdat ze aan direct zonlicht worden blootgesteld, met meer kans op verbranding te lage nachttemperaturen. Het viel echter allemaal erg mee en ik heb ze niet meer naar binnen hoeven te halen. Voor het afharden start ik wel het liefst op een wat bewolkte dag en op een plek waar ze ook nog een deel van de dag schaduw hebben. Staan ze wel in de zon beginnen de bladeren te krullen, dan is het zaak om ze snel in de schaduw te zetten. Ze herstellen dan binnen een paar uur, mits ze genoeg water hebben.

Grond voorbereiden voor peperkweek

Het planten in de open grond staat half mei gepland. Als voorbereiding is de grond al bemest en is er kalk gestrooid. Kalk strooien is belangrijk om de pH omlaag te brengen. Als de grond te zuur is, nemen de planten de meststoffen niet goed op. Vervolgens is de grond gefreest. Dit heeft ongeveer hetzelfde resultaat als schoffelen en harken, maar dan gebeurt het machinaal en het gaat wat dieper. Gelukkig kan ik de buurman vragen om te frezen.

Chilipepers kweken in kas of volle grond?

Omdat ik doorgaans toch wat meer hete soorten kweek (capsicum chinense), dan wat er in de huidige kas terecht kan, ben ik ook al wel aan het kijken voor een extra kas.
Waar bijvoorbeeld Jalapenõ’s (capsicum annuum), Aji Amarillo’s (capsicum baccatum) en Rocoto’s (capsicum pubescens) het hier nog steeds prima doen in de buitenlucht, blijven de capsicum chinense planten vaak behoorlijk achter in de groei. Zet je ze echter in een kas, dan kunnen het uiteindelijk flinke struiken worden met ook pepers die naar proportie zijn. Dus een kas is zeker een goede investering, als je een voorkeur hebt voor superhete pepers.

Meer inspiratie:

Top 10 pepers: in potten of volle grond
Paprika kweken – Kleuren en vormen
Knoflook kweken in een pot: knoflook planten
Moestuintips van Floor Korte – De moestuin in mei
Inmaken: Gerookte chilipepers

 

Stadstuinieren Blog mei 2022 – Tekst: Bart Schepens

logo
Sluiten
close