Paprika kweken - Kleuren en vormen - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Paprika kweken – Kleuren en vormen

Paprika Oda

Welke paprika ga je kweken? Ben je tevreden met wat kleinere vruchten of zoek je juist meer variatie in vorm, smaak en kleur. Er is een groot aanbod van geschikte variëteiten voor de stadstuinier. 

Vroege paprika’s

Wil je extra vroege, zoete rode paprika’s oogsten uit eigen tuin, dan is ‘Earliest red’ een goede keuze. De kleine compacte planten vormen middelgrote vruchten die eind juli rood afrijpen. Je moet dan wel tevreden zijn met 7 tot 10 cm grote vruchten en een wat dunnere wanddikte. Het zijn perfecte vruchten om te gebruiken fijngesneden in salades of voor een lekker paprikasoepje.

Ben je op zoek naar iets ‘meer’ dan kun je wachten tot midden augustus of begin september om ‘King of the North’ te oogsten. Deze klassiek geblokte variëteit blijft compact als struik en geeft 10 tot 12 cm. grote vruchten met een mooie dikke wand en een zoete volle smaak.

Paprika in mooie vormen

Maar er is vooral meer dan de klassieke geblokte vorm. ‘Healthy’ is een oude Russische selectie met middelgrote rood afrijpende vruchten. Weinig gevoelig voor koude en regen.  ‘Romainian Rainbow’ rijpt mooi in verschillende  groen-geel-oranje tinten tot rood en bij ‘Sweet banana’, is geel de dominante kleur. Alle drie in opvallende gepunte vorm. ‘Alma’ paprika kleurt zijn stompe, erg dikwandige vruchten begin september tot rood aan brede lage struiken. Meteen de lekkerste en de sappigste om rauw te gebruiken.

Paarse of langwerpige paprika

Wil je extra kleur dan kun je bij ‘Oda’ terecht. De jonge vruchten zijn fel-paars van kleur (opvallend in de salade) en rijpen in september naar rood.
Voor een ongewoon model is er ‘Sweet cayenne’. Een rasechte Cayenne met langwerpige vruchten tot 20 cm lang, met dunne wanden, maar wel onverwacht zoet van smaak. Ideaal om in hun geheel of grof versneden te gebruiken bij het roerbakken.

Paprika Oda

Paprika in pot

Voor de kindertuin en voor teelt in pot kies je beste voor vroege, productieve en compacte planten. Vooral de kleine ‘Minibell’, beschikbaar in rood, geel en chocoladebruin, is ideaal voor wie uit is op een grote oogst aan kleine grappige kleurrijke vruchten.

De liefhebbers van de ‘met geitenkaas gevulde’ zoete paprika kunnen kiezen voor ‘Lunchbox’ in vrolijk oranje of klassiek rood. Opnieuw mooie, stevige, compacte én productieve planten bruikbaar in pot of op 40 cm. uit elkaar uitgeplant in de tuin.
Wil je toch liever klassiek van model maar met een beetje extra kleur dan zijn er ‘Orange Bell’ en ‘Purple Beauty’ om je in september van extra kleur en smaak te voorzien.

De juiste keuze

Laat je verleiden tot meer paprika, en vooral tot meer diversiteit in kleur, vorm en smaak. Maar kies in elk geval voor extra vroege selecties, speciaal voor buitenteelt, die door hun compacte groei en vroege productie vaak ook heel geschikt zijn voor teelt in pot. Je zult verrast worden door de uitbundige groei en bloei, de grote productiviteit en de heerlijk smaak van oogst uit eigen tuin.

Meer inspiratie:

Paprika zaaien en kweken
Recept: Paprika sushi
Oca kweken in een pot
Aardappelen kweken
Recept: Koude paprikasoep
Courgette kweken en oogsten
Tomaten kweken in potten
Vaste groenten in de moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-03   Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close