Paprika zaaien en kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Paprika zaaien en kweken

Paprika in de volle grond

Paprika’s zijn makkelijker te kweken dan tomaten. Zet je planten gewoon op een zonnige plaats in de tuin, of in een pot op een warme plek op je balkon of terras voor het beste resultaat.
Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden. Soms is het wel handig om de planten van een centrale steunstok te voorzien, zeker wanneer ze zwaar beladen zijn met vruchten.

In tegenstelling tot tomaten zijn paprika’s niet regengevoelig en hoeven ze niet opgebonden of gediefd te worden

Paprika kweken

Wanneer moet je paprika zaaien?

Wie paprika’s uit eigen tuin wil oogsten moet op tijd beginnen met zaaien.

  • Je start rond eind februari – midden maart. Een zaaibakje op de vensterbank is ideaal. De zaden kiemen het best bij een temperatuur van 18 tot 25°C. Met voldoende vocht en warmte zullen de zaden kiemen rond de 10 tot 15 dagen. Dat is dus later als de tomaten die zo’n 5 tot 10 dagen nodig hebben.
  • Zorg vooral dat ook ‘s nachts die hoge temperatuur gehandhaafd blijft door het zaaibakje bij de verwarming of een warmwaterboiler te plaatsen, of door zo’n handig verwarmingsmatje onder je zaaikistje te leggen.
  • Jonge paprika-zaailingen groeien, zeker in de eerste fase, niet zo snel als jonge tomatenplantjes. Maar tegen begin/midden april willen ze graag iets dieper geplant worden in een eigen potje van 9 x 9 cm. gevuld met potgrond. Rond midden tot eind mei zullen ze uitgegroeid zijn tot jonge stevige planten van 15 cm. hoog.
  • Wanneer de eerste bloemknop zich ontwikkelt zijn ze klaar om aan het buitenseizoen te beginnen. Zoiets lukt alleen bij opkweek met voldoende licht, vocht en de temperatuur.

Vind je dit allemaal teveel werk dan is begin tot midden juni de beste periode om bij een gespecialiseerde kweker het juiste plantgoed aan te schaffen.

Paprika King of the North

Paprika uitplanten

Eind mei tot midden juni kunnen de jonge planten naar buiten en geplant worden in de volle grond. Net als bij tomaten is een emmer compost ideaal om te starten en zoiets bevat voldoende voeding voor de eerste maand.
In tegenstelling tot de tomaat willen paprika’s tijdens het groeiseizoen iets meer voeding en vocht. Eén tot tweemaal (midden juli en midden augustus) wat extra vloeibare voeding tijdens de groei, geeft een uitstekend resultaat.

Sweet banana

Paprika kweken in pot

Paprika kan prima in een pot worden geteeld. Kies een pot van 20 tot 25 cm pot. Onder de pot plaats je een schaaltje zodat het makkelijker wordt om voldoende water te kunnen geven. Een paar centimeter water in zo’n schaaltje maakt dat de plant enkele dagen zonder omkijken verder kan.
In de beperkte ruimte van een pot willen de planten wekelijks een beetje vloeibare voeding of plantengier. Bij volgroeide planten beladen met vruchten zal je op warme dagen bijna dagelijks moeten gieten. Dat vraagt allemaal natuurlijk heel wat aandacht. Maar vaak vormt de paprika , opnieuw in tegenstelling tot de tomaat, mooie compacte planten met glanzend diepgroen blad en prachtige kleurrijke vruchten; een sieraad in de tuin of op het balkon om elke dag van te genieten.

Paprika in pot

Paprika in alle kleuren en maten

Het voornaamste probleem voor meer succes met de zoete paprika uit eigen tuin, is het gebrek aan geschikte variëteiten. In de professionele teelt wordt alles gedomineerd door de klassieke grote geblokte dikwandige vruchten. Wanneer je zulke resultaten wenst is de teelt onder glas bijna steeds een noodzaak. Ben je tevreden met wat kleinere vruchten of geboeid door meer variatie in vorm, smaak en kleur dan is er een heel gamma van geschikte variëteiten voor teelt in de tuin.

Meer inspiratie:

Paprika kweken – Kleuren en vormen
Recept: Koude paprikasoep
Chilipepers: Zaaien voor het nieuwe seizoen
Tomaten, pepers en aubergine voorzaaien – Vlog
Moestuin voor kinderen: De aanleg

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-01  Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close