Palmkool kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Palmkool kweken

Palmkool in de moestuin

Palmkool, ook wel of Cavolo nero, is familie van de boerenkool. Het blad is smal en langwerpig en heeft een mooie blauwgroene kleur. Net als bij boerenkool trek je de onderste bladeren weg. Na verloop van tijd heeft de plant een dunne stam met bovenin smalle bladeren, net als een palmboom.

Palmkool is een makkelijke groente die het in de tuin altijd goed doet. Een paar graden vorst is geen probleem, de smaak wordt er milder van.

Je kunt er, net als boerenkool, stamppot van maken, maar ook pureren tot pesto en door pasta roeren of er crostini mee beleggen. Het blad leent zich ook goed om te roerbakken en je kunt palmkool verwerken in de Italiaanse klassieker Ribollitta, de beroemde Toscaanse broodsoep.

Pesto met palmkool

Palmkool zaaien en verzorgen

Van april tot augustus kun je direct in de tuin zaaien. De plantjes komen snel op. Vroeg zaaien betekent dat je in de zomer al kunt oogsten. In juli of augustus zaai je voor de winterteelt. Je kunt het groentebed gebruiken waar eerder peulen en erwten hebben gestaan.

Zaaien in de zomermaanden betekent wel dat je regelmatig water moet geven. De kleine planten hebben nog te weinig wortels ontwikkeld om zelf aan voldoende water te komen. Behalve water kan palmkool ook flink wat compost gebruiken. Werk daarom voor het zaaien eerst wat compost door de grond. De jonge palmkoolplanten zijn favoriet bij witte vliegen, rupsen en vogels. Controleer de planten de eerste weken regelmatig en bescherm ze eventueel met insectengaas.

Palmkool oogsten

Afhankelijk van het moment van zaaien kun na ongeveer vijf maanden de eerste bladeren oogsten. Je trekt steeds de onderste bladeren weg en zoveel als je nodig hebt. De planten kunnen in de winter in de tuin blijven staan. De groei stopt maar je kunt nog wel oogsten.

Kweken in een pot

Palmkool kun je ook in een grote pot of kuip kweken. Zaai één plant per pot en geef regelmatig water. De plant kan wat schaduw verdragen. Een plekje in de halfschaduw is geen probleem.

Meer moestuintips:

Boerenkool en palmkool – Oogsten en toppen
Boerenkool: verrassend anders
Pesto met palmkool

 

Stadstuinieren 2019-04 Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close