Er zijn veel mogelijkheden met palmkool in de keuken. Je kunt er, net als boerenkool, stamppot van maken, maar je kunt het ook pureren tot pesto en door pasta roeren of er crostini mee beleggen. Het blad van de palmkool leent zich ook goed om te roerbakken en je kunt palmkool verwerken in de Italiaanse klassieker Ribollitta, de beroemde Toscaanse broodsoep.
Pesto met palmkool is lekker pittig door de knoflook, en de uien geven het een volle smaak. Je kunt er crostini mee beleggen en er wat parmezaan over schaven. Het is ook lekker door pasta, als topping over soep of bonenspread.
Recept: Pesto met palmkool
Dit heb je nodig:
- 4 stukken gedroogde paddenstoelen
- 100 g palmkoolblad
- 2 el olijfolie
- 4 uien
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- zout
- extra olijfolie
Zo maak je het
- Doe kokendheet water bij de gedroogde paddenstoelen en laat een paar minuten wellen.
- Snijd de palmkoolbladeren in grove stukken. Snijd de uien in dunne ringen en hak het teentje knoflook fijn. Rist de naalden van de takjes rozemarijn en hak fijn.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Bak de ui, knoflook en rozemarijn op laag vuur tot de ui zacht is. Voeg de palmkool, zout en paddenstoelen toe.
- Zet het vuur hoger en leg de deksel op de pan. Stoof de palmkool in ongeveer 5 minuten zacht.
- Laat afkoelen en pureer tot een smeuïg mengsel.
- Voeg extra olijfolie toe om de gewenste dikte te krijgen.
Stadstuinieren 2019-04 Tekst en Fotografie: Marleen van Es