Siroop van frambozen en rozen - Stadstuinieren
recept

Siroop van frambozen en rozen

Siroop van frambozen en rozen

Op en top zomer: dat is deze siroop met frambozen en rozen die je in een middag maakt en waarmee je de meest feestelijke dranken creëert. Maidie van den Bos van Bloesembar legt uit hoe je deze heerlijke siropen maakt.

Recept frambozen- rozensiroop

Ingrediënten

voor 1,5 à 2 liter siroop

  • 1 liter water
  • 500 gram frambozen
  • 150 gram verse, onbespoten rozenblaadjes of 50 gram biologische – gedroogde en eetbare! – rozenblaadjes of -knopjes, te koop bij de kruidenwinkel/herborist of toko
  • 1 onbespoten sinaasappel
  • 2 onbespoten citroenen
  • 750 gram witte kristalsuiker
  • 40 ml rozenwater, eventueel

Zo maak je de siroop

  1. Verwarm de – schone! – oven tot 120 graden Celsius. Leg de flessen plat op het rooster en steriliseer ze in 15 minuten. Breng water aan de kook in een pan. Kook hierin de doppen, trechter en tang steriel in 15 minuten. Was de sinaasappel en de citroenen. Trek met een dunschiller de schil eraf.
  2. Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan. Voeg de frambozen, de rozen en de schillen van de citrusvruchten toe. Breng opnieuw aan de kook, verlaag de temperatuur en zet het fornuis uit na 15 minuten. Laat 30 tot 60 minuten trekken. Roer niet! Zo voorkom je dat de frambozen kneuzen en het vocht troebel wordt.
  3. Pers de citrusvruchten uit en voeg de helft van het sap toe. Proef het vocht. Als je naast de frambozen en de rozen voldoende citrusfruit proeft, voeg je de rest van het sap niet toe. Hang de kaasdoek of de linnen doek in een zeef. Plaats het geheel op een uitlekbak, kom of maatbeker. Giet het vocht in de zeef.TIP: Maak van de overgebleven frambozenpulp fruitleer (zie onder) en decoreer hiermee je cocktails en mocktails.
  4. Meet het overgebleven vocht af. Was de kookpan af en doe het vocht terug in de pan. Weeg de kristalsuiker af. Op 1 deel vocht heb je ¾ deel suiker nodig, oftewel aan 1 liter vocht voeg je 750 gram suiker toe. Breng het vocht aan de kook. Verlaag de temperatuur en voeg de suiker geleidelijk toe. Blijf roeren totdat de suiker helemaal is opgelost. Proef. Voeg eventueel rozenwater toe en roer goed door.
  5. Plaats de gesteriliseerde flessen op een schone snijplank of theedoek. Raak de opening niet aan. Plaats de trechter in de flessenopening. Giet de warme siroop in de maatbeker en vervolgens rustig in de flessen. Pak met een tang de doppen en draai deze -goed dicht – op de flessen. Zet de flessen op hun kop. Draai ze om als ze zijn afgekoeld. Als je steriel hebt gewerkt, kun je de siroop een jaar op een droge, donkere en koele plek bewaren.

Zo serveer je het

Voor een lekker non-alcoholisch zomerdrankje: meng een bodempje siroop met (bruis)water of tonic.

Zin in een stevigere variant? Maak een Rosa of een Raspberry Gin Fizz. Allebei heerlijk fris, zomers én feestelijk. Een Rosa serveer je in een flute. Vul het champagneglas met siroop en een ijsklontje en top het geheel af met prosecco. Serveer met verse framboos en munt.

Voor de Raspberry Gin Fizz schud je 30 ml eiwit in een jampot tot het schuimt. Voeg vervolgens 40 ml gin, 25 ml siroop, 15 ml citroensap en ijsklontjes toe. Flink schudden. Voeg eventueel nog fijngestampte frambozen toe. Vul een cocktailglas met ijsklontjes en schenk de gehele mix – op het oude ijs in de jampot na – erover. Voeg een scheutje tonic toe. Serveer met verse frambozen en fruitleer (eventueel) op een cocktailprikker.

Recept: Fruitleer maken

Fruitleer Stadstuinieren

  1. Gebruik de overgebleven pulp, of pureer ander fruit zoals druiven, aardbeien of peren enz.
  2. Verwijder de pitjes door de pulp met (de onderkant van) een soeplepel door een zeef te duwen.
  3. Proef de pulp. Voeg eventueel een lepel honing toe.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer de pulp hierover uit.
  5. Droog de pulp in de oven op 45 graden Celsius.
  6. Na zo’n 12 uur is het fruitleer klaar.

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2019-02 Tekst: Janine Bruinooge en Fotografie: Maidie van den Bos, Annemieke van der Togt

logo
Sluiten
close