Deze heerlijke preisoep is subtiel van smaak en heeft een fluweelzachte structuur.
In de keuken heeft prei wat aandacht nodig. Maak de prei schoon met stromend water. Als je de prei eerst in de lengte halveert dan kun je makkelijk het blad van de stengel losmaken en de grond eruit spoelen. Laat de prei tijdens het bakken niet bruin worden want dat is niet zo lekker. Gestoofd op een laag vuur komt de prei het beste tot zijn recht.
Recept: Vichysoisse, koude preisoep
Vichyssoise is de koude versie van de Franse soep Potage parmertier en het verhaal wil dat het begin twintigste eeuw is geïntroduceerd door de chef Louis Diat van het Ritz Carlton in New York. Ik ken het recept uit het meesterwerk van Julia Child en maak het graag in de zomer als afwisseling op gazpacho. Je kunt wat variëren met de ingrediënten. De aardappels kun je eerst roosteren of vervangen door cannellini-bonen. Het citroensap kun je weglaten of vervangen door een scheutje witte wijn. En in plaats van slagroom kun je ook kiezen voor crème fraîche.
Voor 8-10 personen
Dit heb je nodig voor de preisoep
- 350 g kruimige aardappels
- 2 preien
- 1l groentebouillon
- 125 ml slagroom
- ½ citroen
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1-2 el bieslook
- 3-4 takjes tijm
Zo maak je het
- Schil de aardappels en snijd in blokjes. Maak de prei schoon en snijd in ringen.
- Breng de aardappels, prei en bouillon aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat 20-25 minuten op laag vuur koken tot de groenten zacht zijn.
- Pureer de soep en laat afkoelen.
- Roer de room en het sap van de citroen erdoor. Proef en breng de soep op smaak zout en versgemalen zwarte peper.
- Hak de bieslook fijn en rits de blaadjes van de takjes tijm.
- Serveer de preisoep in kleine kommen of glaasjes en garneer met de kruiden.
Eet smakelijk.
Meer inspiratie:
Prei kweken en oogsten
Recept: Zweedse bietensalade
De ecologische moestuin van Jessica
Stadstuinieren 2019-02 Tekst: Marleen van Es