Koude preisoep

Deze heerlijke preisoep is subtiel van smaak en heeft een fluweelzachte structuur.
In de keuken heeft prei wat aandacht nodig. Maak de prei schoon met stromend water. Als je de prei eerst in de lengte halveert dan kun je makkelijk het blad van de stengel losmaken en de grond eruit spoelen. Laat de prei tijdens het bakken niet bruin worden want dat is niet zo lekker. Gestoofd op een laag vuur komt de prei het beste tot zijn recht.
Vichyssoise is de koude versie van de Franse soep Potage parmertier en het verhaal wil dat het begin twintigste eeuw is geïntroduceerd door de chef Louis Diat van het Ritz Carlton in New York. Ik ken het recept uit het meesterwerk van Julia Child en maak het graag in de zomer als afwisseling op gazpacho. Je kunt wat variëren met de ingrediënten. De aardappels kun je eerst roosteren of vervangen door cannellini-bonen. Het citroensap kun je weglaten of vervangen door een scheutje witte wijn. En in plaats van slagroom kun je ook kiezen voor crème fraîche.
Voor 8-10 personen
Eet smakelijk.
Prei kweken en oogsten
Recept: Zweedse bietensalade
De ecologische moestuin van Jessica
Stadstuinieren 2019-02 Tekst: Marleen van Es
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!