Prei kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Prei kweken en oogsten

prei

Net als de meeste mensen was ik ook altijd wat sceptisch over het kweken van prei. Mijn lichte, voedingsarme zandgrond leek me te veraf van deze veeleisende teelt. Tot ik het enkele jaren geleden gewoon probeerde, en sindsdien met succes prei oogst uit eigen tuin. Prei kweken is makkelijker dan je zou denken.

Prei wel of niet voorzaaien?

Zaai prei in het voorjaar, eind maart tot begin mei. Je kunt in een bak onder glas voorzaaien, maar gewoon buiten op een mooi, licht en vochthoudend stukje grond kan het ook.
Zaai dun, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben om na enkele weken te kiemen. Weer enkele weken later hebben de 2 tot 3 mm dikke minipreitjes dan ruimte om verder groeien.
Het gaat bij prei allemaal niet zo snel, dus zorg dat je het zaaibed goed onkruidvrij houdt.

Je kunt prei ook gewoon ter plaatse in de tuin dun zaaien en een beetje uitdunnen zonder te verplanten. Zo win je al snel een week of twee.
De planten kun je dan aanaarden zodat je onderaan een witte stengel krijgt.


Prei uitplanten

Wanneer de jonge stengeltjes na vier tot zes weken een beetje handelbaar worden, is het tijd om ze uit de grond te halen en met een ruimere plantafstand van zo’n 5 centimeter, opnieuw en iets dieper in de grond te stoppen.
Om het verplanten wat makkelijker te maken, snijd je zo’n busseltje plantgoed boven en onderaan de worteltjes even bij. Verplant ze op een regenachtige dag en zorg voor voldoende vocht. Geef eventueel in de eerste weken wat extra water zodat ze goed in de groei gaan.
De rijen komen 20 centimeter uit elkaar, zodat het makkelijk schoffelen is tussen de rijen. Met schoffelen en een beetje aanaarden houd je alles onkruidvrij en krijg je stilaan wat meer ‘wit’ onderaan de planten.

prei voorzaaien

Prei oogsten

Zelf oogst ik de preien om en om zodra ze zo’n twee centimeter dik zijn. De rest laat ik verder groeien voor herfst-, winter- en lenteoogst. In de wintermaanden leg ik de grond tussen de rijen vol afgevallen blad. Op deze manier oogst ik prei tot april. Daarna schieten de planten door en genieten we van de mooie paarse bollen die bovenop de één tot anderhalve meter hoge stengels groeien. Om prei te oogsten trek je gewoon een hele prei uit de grond. Bij zware grond gebruik je een spitvork.

Tip voor een extra oogst

Je kunt prei ook vlak boven de grond, of na een beetje uitgraven, afsnijden. Zo blijven de wortels achter in de grond en groeit er na enkele weken gewoon …. een nieuw exemplaar. Snijprei dus!

Prei in alle soorten en maten

​Een aanwinst in de tuin

Prei is veelzijdiger, kleurrijker en gemakkelijker dan je denkt. Uiteraard zijn het veeleisende planten, dus zorg voor wat extra compost bij het planten, wat meer plantenvoeding of een keer extra brandnetelgier tijdens de groei, wat meer water en aandacht bij het zaaien, verplanten en aanaarden. Maar je krijgt er veel voor terug. Een fijne opvallende smaak, ideaal als basisgroente in de keuken. En je hebt een elegante, sierlijke en kleurrijke plant in de tuin. Grappig en netjes als soldaatjes op rijtjes, maar ook bruikbaar als borderplant. En ze vormen in de zomer allemaal opvallende bollen met honderden kleine lila bloemetjes waar bijen en hommels en honderden andere insecten dol op zijn. Wat wil je eigenlijk nog meer in je tuin?

Meer inspiratie:

Recept: Preisoep met rozemarijn en Picos de Europa
De stadse moestuin van Sanne van Aperen
Recept Prei: Stamppot en erwtensoep
Okra kweken en oogsten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04  Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close